Pimeänä vuodenaikana on ihanaa käpertyä lempinojatuoliin, sytyttää valo jalkalamppuun ja lukea hyvää kirjaa. Mutta mitä sitten kannattaisi lukea? Seitsemän parasta lukuvinkkiämme innostavat, motivoivat ja koskettavat syvästi.

Monilla on tapana lukea syksyisin ja talvisin. Hyvä kirja pitää seuraa pimeydessä. Kaipaatko lukuvinkkejä? Tässä joukko erittäin hyviä kirjoja.

Patti Smith: Ihan kakaroita

20-vuotias Patti Smith lähtee kotikaupungistaan New Jerseystä kokeilemaan onneaan New Yorkissa. Siellä hän tapaa sielunkumppaninsa Robert Mapplethorpen ja kokee kaupungin luovan ilmapiirin yhdessä tämän kanssa. Kumpikin niittää ajan mittaan mainetta oman taidemuotonsa mullistajina, Smith muusikkona ja runoilijana ja Mapplethorpe valokuvaajana.

Ihan kakaroita kertoo 1970-luvun New Yorkin avantgardistisesta ja kiehtovasta kulttuurielämästä. Siinä esiintyy muusikoita, taiteilijoita ja kirjailijoita, jotka ovat vaikuttaneet kokonaiseen sukupolveen ja jättäneet jälkensä kaikkialle maailmaan. Lue tämä tarina ja sukella maailmaan, jossa esiintyy Jim Morrisonin, Andy Warholin ja Bob Dylanin kaltaisia merkkihenkilöitä.

Rebecca Skloot: Kuolematon Henrietta Lacks

Oletko kuullut Henrietta Lacksista? Lue tarina naisesta, jonka kuolemattomat solut olivat tärkeitä poliorokotteen kehittämisen kannalta. Henrietta Lacksin kuolemattomat solut johtivat myös tärkeisiin edistysaskeliin syöpätutkimuksen, kloonauksen ja geenikartoituksen saralla.  

Kuolematon Henrietta Lacks on upea kertomus tieteen edistysaskelista mutta myös traaginen tarina lääketieteen, etiikan ja rotuerottelun yhteentörmäyksestä. Tutustumme tyttäreen, joka pyrkii saamaan vastauksia äidistään, jota ei koskaan saanut tuntea mutta jonka kohtalo pelastaisi miljoonia ihmishenkiä.

Rebecca Skloot on tiedetoimittaja, ja Kuolematon Henrietta Lacks on hänen esikoisteoksensa. Sitä on myyty maailmanlaajuisesti 1,5 miljoonaa kappaletta. Oprah Winfrey ja Alan Ball ovat tehneet kirjasta elokuvan.

Anders Hansen: Aivovoimaa

Haluatko lisätä stressinsietokykyäsi, luovuuttasi ja älykkyyttäsi? Entä parantaa muistiasi ja hyvinvointiasi? Tämä kirja sopii juuri sinulle!  

Vain harvat kirjat ovat innostaneet useampia ihmisiä liikkumaan kuin Aivovoimaa. Anders Hansen kuvailee liikunnan hyötyjä fyysiselle ja psyykkiselle hyvinvoinnille selkeästi ja vakuuttavasti. Tuntuuko arjen keskellä vaikealta pitää taukoa ja saada aikaa liikkumiseen? Olisiko vihdoinkin aika kammeta itsesi ylös sohvasta? Kun olet lukenut tämän kirjan, haluat taatusti liikkua enemmän.    

Hans Rosling, Ola Rosling ja Anna Rosling Rönnlund: Faktojen maailma

Mitä oikeastaan tiedämme maailmasta? Mitä tulee tietoon ympäröivästä maailmasta, eläintarhojen apinat päihittävät Nobel-palkinnonsaajat ja huippupoliitikot mennen tullen. Mistä se johtuu?

Kirjassaan Faktojen maailma Hans Rosling, Ola Rosling ja Anna Rosling Rönnlund selittävät, miksi ymmärrämme jatkuvasti maailman kehitystä väärin ja miten voimme korjata virheellisiä käsityksiämme. Lue kirja ja muuta käsitystäsi maailmasta – parempaan suuntaan. Tilanne ei ole niin paha kuin luulet. 

Marie Kondo: KonMari – siivouksen elämänmullistava taika

Uuvuttaako pelkkä ajatus siivoamisesta? Kaipaatko apua tavaroidesi saamiseen järjestykseen? Ei syytä huoleen! Koko maailman konmaritukseen hurahtamaan saanut japanilainen siivouksen asiantuntija tarjoaa yksinkertaisia neuvoja, joilla saat kodistasi siistin.

Hänen menetelmässään keskitytään muun muassa tavarakategorioihin, ei huoneisiin. Marie Kondo opastaa vaihe vaiheelta siivoustapaan, joka auttaa tuomaan ilon kotiisi. Kukapa ei haluaisi lisää iloa ja onnea kotiinsa? 

Kirjaa on myyty yli 10 miljoonaa kappaletta noin 40 maassa. Lisäksi Marie Kondolla on oma dokumenttisarja Netflixissä. 

Yuval Noah Harari: Sapiens. Ihmisen lyhyt historia

Sapiens on kertomus ihmisen alkuperästä, nykyisyydestä ja tulevaisuudesta. Historioitsija Yuval Noah Harari vie meidät matkalle ihmisen ensiaskelista nisäkkäinä maailman kiistattomaksi valtiaaksi. Miten tämä kehitys tapahtui? Ihmisen kehityksen nykyasemaan selittää osittain kykymme puhua vain mielikuvituksessamme olevista asioista, kuten rahasta, jumalista ja kansoista.

Tämä kansainvälinen bestseller tarjoaa tärkeitä näkökulmia yhteisestä menneisyydestämme ja planeettamme tulevaisuudesta. Kirja saa sinut taatusti pohtimaan omaa ihmisyyttäsi ja ihmiskunnan tulevaisuutta! Se sopii loistavasti syntymäpäivä- tai joululahjaksi tiedonjanoiselle perheenjäsenelle.

(Jos kiinnostuit tästä kirjavinkistä, tutustu myös toiseen osaan nimeltä Homo Deus. Tarinan loppu ei kuitenkaan ole kiveen hakattu.) 

Paul Kalanithi: Henkäys on ilmaa vain

Paul Kalanithi saa 36-vuotiaana kuulla sairastavansa keuhkosyöpää. Yhtenä päivänä hän on lääkäri, seuraavana henkensä puolesta kamppaileva potilas. Kaikki suunnitelmat murskautuvat. Miten hän aikoo käyttää jäljellä olevan elinaikansa?  

Paul Kalanithi sai kirjansa Henkäys on ilmaa vain valmiiksi juuri ennen kuolemaansa. Siinä hän pohtii elämän tärkeimpiä kysymyksiä, eikä kirja taatusti jätä ketään kylmäksi. Tätä kirjaa ei koskaan unohda. 

Sytytä valo lamppuun ja nauti lukuvinkeistämme.

Valitse yksi tai useampi vinkkaamistamme kirjoista. Et taatusti pety! Hae innoitusta kertomuksista rohkeista ja kiehtovaa elämää viettäneistä ihmisistä. Aina voi oppia jotakin uutta.

Mikä kirja sinua kiinnostaa? Muista ostaa hyvä lamppu, jotta näet lukea hyvin. Käperry sitten lempinojatuoliisi (tai sohvannurkkaan tai sänkyyn) ja uppoudu kirjan maailmaan. Hyviä lukuhetkiä!