LED-lamppu, jossa on hehkulanka.

Perinteiset hehkulamput ovat jääneet historiaan, sillä nyt vallitseva lampputyyppi ovat LED-lamput. LED-lamput kuluttavat vähän energiaa eivätkä kuumene ja ovat siksi turvallisempi valinta. Niiden paloaika on vähintään 30 kertaa pidempi kuin perinteisillä hehkulampuilla. Miten oikea LED-lamppu valitaan? Minkä tehoinen lamppu kannattaa valita? Olemme koonneet tähän usein esitettyjä kysymyksiä LED-lampuista.

EU:n hehkulamppukiellon myötä LED-valaistuksen valikoima on laajentunut. Nyt saatavilla on LED-ratkaisuja kaikenlaiseen kodin valaisemiseen. LED-lamppuihin liittyy monenlaisia käsitteitä, kuten Kelvin, luumen ja Ra. Mutta ei syytä huoleen: me selitämme kaikki termit!

Miten LED-lamput ja hehkulamput eroavat toisistaan.

• Eivät kuumene. Lyhenne LED tulee sanoista Light Emitting Diodes ja tarkoittaa valodiodeja. LED-lampuissa ei ole hehkulampuista tuttua hehkulankaa. Siksi ne eivät kuumene, ja kaikki energia käytetään valon luomiseen. LED-lamppujen tulipaloriski onkin pienempi, eikä LED-lamppuun voi polttaa itseään.

• Kalliimpi ostohinta. LED-lamput maksavat hehkulamppuja enemmän, mutta koska ne kuluttavat noin 80 prosenttia vähemmän sähköä ja kestävät käytössä huomattavasti pidempään, ne ovatkin taloudellinen valinta.

• Pidempi paloaika. LED-lamppujen paloaika on huomattavasti pidempi kuin perinteisillä hehkulampuilla. Yleensä sanotaan, että LED-lamppu kestää käytössä 30–40 kertaa hehkulamppua pidempään. Nykyaikaisen LED-lampun paloaika voi olla jopa 30 000 tuntia. Jos valo palaa koko ajan, lamppu kestää kolme vuotta. Jos sitä taas käytetään kolme tuntia päivässä, se kestää kymmenen vuotta.

• Pienempi ympäristökuormitus. LED-lampun kokonaisympäristökuormitus on pienempi kuin hehkulampulla, sillä LED-lamppu kuluttaa vähemmän sähköä ja kestää käytössä pidempään. Näin lamppuja tarvitsee vaihtaa ja kierrättää huomattavasti harvemmin. 

Mikä kanta kannattaa valita?

Mitä E27 tarkoittaa? Saatavilla on erilaisilla kannoilla varustettuja LED-lamppuja, jotka sopivat erilaisiin valaisimiin. Kanta on merkitty pakkaukseen: esimerkiksi LED – E27, LED – E14 tai LED – GU10. Näitä kantatyyppejä käytetään erilaisissa kohde-, katto-, pöytä- ja lattiavalaisimissa.

Tutustu LED-valaistuksen valikoimaamme täältä. https://elvita.fi/tuotteet/valonlahteet/

Mitä Kelvin tarkoittaa?

LED-lamppujen värilämpötiloissa on eroja, ja värilämpötila ilmoitetaan Kelvin-arvona. Olet varmaankin kuullut sanottavan, että LED-valo on kylmää ja sinertävää eikä se luo viihtyisää tunnelmaa. Nykyään myytävissä LED-lampuissa on saatavilla useita värisävyjä ja värilämpötiloja, jotka ilmoitetaan Kelvin-arvona. Mitä suurempi värilämpötila (K), sitä kylmempi valo. Jos LED-lampun värilämpötila on 3000 K, siinä on lämpimän valkoinen valo. Neutraalin valkoisen valon värilämpötila puolestaan on 3500–4500 K ja kylmän valkoisen valon värilämpötila on 4500–10000 K.

Mitä luumen tarkoittaa?

Luumen on uusi watti. Hehkulamppujen teho ilmoitettiin watteina, kun taas LED-lamppujen teho ilmoitetaan luumeneina (lm). Mitä suurempi luumenarvo, sitä voimakkaampi valo. Hyvä nyrkkisääntö luumenien muuntamiseksi wateiksi on, että jätetään pois luumenarvon viimeinen numero, esimerkiksi 249 lm = 25 W. Tässä on hieman tarkempi muuntotaulukko.

Wattien muuntaminen luumeneiksi:  

15 W: 136 lm
25 W: 249 lm
40 W: 470 lm
60 W: 806 lm
75 W: 1055 lm
100 W: 1521 lm

Mikä luumenarvo LED-lamppuun kannattaa valita?

Luumenarvon valinta riippuu siitä, kuinka voimakasta valoa tarvitset ja millaisia valaisimia sinulla on.

100 luumenia = himmeä valo

100 luumenin lamppu sopii tunnelmavalaistukseen esimerkiksi ikkunavalaisimeen, pöytävalaisimeen tai joulutähteen. 100 lm = n. 15 W. Jos tarvitset pistevalaistusta kylpyhuoneeseen, kannattaa valita 50–250 luumenin lamppu, jonka värilämpötila on noin 2 500–3 000 K.

200 luumenia = hyvä tunnelmavalaistus

200 luumenin LED-lamppu sopii tunnelmavalaistukseen esimerkiksi vierashuoneeseen tai pöytävalaisimeen. 200–250 luumenin lamppu sopii hyvin myös suuntaamattomaksi lukuvaloksi. 200 lm = n. 25 W.

400 luumenia = ”normaali” valo

400 luumenin lamppu tuottaa suhteellisen voimakkaan valon, joka sopii kattovalaisimiin ja yleisvalaistukseen. Se on ehkä tavallisin kotona tarvittavista lampputyypeistä. 400 lm = n. 40 W. Sitä mukaa kuin siirrytään suurempiin luumenarvoihin, myös värilämpötilan merkitys kasvaa. Keittiönpöydän yläpuolelle sopii 430–800 luumenin LED-lamppu, mutta silloin suositeltu värilämpötila on 2 500–3 000 K. Kylpyhuoneeseen voidaan valita 430–800 luumenin LED-lamppu tai LED-loisteputki, jonka värilämpötila on 2 500–3 000 K.

700 luumenia = voimakas valo

Jos kaipaat kunnon valaistusta esimerkiksi ruoanlaittoon keittiössä tai työhuoneeseen, 700 luumenin (n. 60 W:n) LED-lamppu on usein hyvä valinta. Myös värilämpötilaan on tärkeää kiinnittää huomiota. Kannattaa valita lamppu, jonka värilämpötila on 2 700–4 000 K. Meikkipöydälle suosittelemme lämpimän valkoisia tai valkoisia LED-lamppuja (enintään 4 000 K).

Lisätietoa valaistuksen valinnasta eri tiloihin ja tarkoituksiin on Motiva Oy:n Lampputieto.fi-sivustossa.

Mitä värintoistokyky ja Ra-indeksi tarkoittavat?

Värejä toistavat LED-lamput. Värintoistokyvyllä tarkoitetaan valonlähteen kykyä toistaa värejä. Sitä ilmaistaan Ra-indeksillä. Ra-luku ilmoitetaan asteikolla 0–100, jossa 100 Ra vastaa päivänvaloa. Kotikäyttöön tarkoitettujen LED-lamppujen Ra-indeksin tulee olla vähintään 80. Useimpien kodeissa käytettävien LED-lamppujen värintoistokyky on 80–89 Ra.

Onko saatavilla himmennettäviä LED-lamppuja?

Himmennettävät LED-lamput. Saatavilla on myös himmennettäviä LED-lamppuja. Jos kodin himmentimet on asennettu hehkulamppujen aikaan, on syytä tarkistaa, että niillä voi himmentää myös LED-lamppuja. Himmennettävät LED-lamput ovat usein myös hieman tavallisia kalliimpia. Tieto lampun himmennettävyydestä löytyy pakkauksesta.

Miten LED-lamput kierrätetään?

LED-lamppu = elektroniikkajäte. LED-lamppua ei saa hävittää sekajätteen mukana, vaan se pitää toimittaa elektroniikkajätteen kierrätyspisteeseen. LED-lamput eivät sisällä elohopeaa.

Nopea muistilista: 3 asiaa, jotka pitää tietää LED-lamppua ostettaessa:

• Mikä kanta valaisimessa on? Tarkista ennen kauppaan lähtöä! Tavallisimmat kannat ovat E14, E27, GU10, Gu 5.3 ja G53.

• Mikä luumenarvon pitäisi olla? 40 W = n. 400 lm.

• Onko värilämpötila eli Kelvin-arvo oikea? Kotikäyttöön sopii yleensä 2700–3000 K.