Valo ja valaisimet ovat paitsi välttämättömyys, myös loputon mahdollisuuksien lähde ainutlaatuisten ja kiinnostavien ympäristöjen luomiseen. Aloita sisustaminen valolla varmasta päästä ja lue tästä parhaat vinkkimme – huomaat, kuinka hauskaa ja helppoa se on.
Paras tulos syntyy silloin, kun valaistus sointuu kodin muiden yksityiskohtien kanssa. Niin huonekalut, seinien väri kuin kodintekstiilitkin vaikuttavat siihen, mikä valaisin toimii tilassa parhaiten. Hyvin tummat kalusteet, rakenteet ja tapetit imevät valoa, jolloin huoneeseen tarvitaan enemmän valaisimia, jotta se koettaisiin kutsuvaksi.
Valonlähteen tyyppi vaikuttaa paljon siihen, miltä koti tuntuu. On hyvä tietää, että valkoista valoa tuottavat valonlähteet sopivat useimpiin sisustusväreihin, koska niiden valo muistuttaa luonnollista päivänvaloa. Kellertävä valo taas tuo esille lämpimien maali- ja tapettisävyjen parhaat puolet. LED-valonlähteiden valo on sinertävää, ja siksi ne sopivat hyvin herkille pastelleille mutta luovat myös hienoja kontrasteja lämpimien kellertävien sävyjen kanssa.
LED-sisälamppujen valo on sinertävää
Voit vaikuttaa valaisimilla ilmapiiriin, joka huoneessa vallitsee. Tunnelmavalaistus saa kodin tuntumaan pehmeältä ja kutsuvalta, ja se on tärkeää, varsinkin jos sisustuksessa on paljon tummia ja kovia elementtejä. Pienten valaisinten sijoittaminen eri korkeudelle kirjahyllyyn, sivupöydälle tai lipaston päälle tuo tilaan paljon viihtyisyyttä ja tyylikkyyttä.
Vinkki! Voit muuttaa kohde- tai yleisvalaisimen tunnelmavalaisimeksi himmentimen avulla. Saatavana on myös valonlähteitä, joissa on himmennystoiminto ja joita ohjataan virtakatkaisijalla.
Sisustusvaikuttajien suosikkilamppu kolmella tavalla!
@faggemala1912: ”Rakastan antiikin ja uusien asioiden yhdistämistä. Lamppu sopii niin hyvin antiikkisen rokokoolipaston päälle.”
@3res: ”Vaalean sisustuksen rikkominen mustalla lampulla näyttää hienolta. Sopii täydellisesti lukulampuksi nojatuolin viereen.”
@rangas_etc: ”Uusi lamppu on löytänyt kotiin ja valaisee nyt pientä eteistämme.”
- Yleisvalaistus – on tärkeää, että huoneessa on yksi päävalaisin, esimerkiksi kattolamppu. Joskus valaistusta on täydennettävä pienemmillä valaisimilla, joiden valoa voi myös suunnata. - Seinävalaisimet – seinätila kannattaa käyttää hyväksi esimerkiksi makuuhuoneessa. - Paljon valaisimia – yhdistele erityyppisiä valaisimia: käytä kohdevaloja ja tunnelmavalaistusta. - Lamput voivat olla tyylikkäitä sisustuselementtejä – valitse valaisinten, lampunvarjojen ja lampunjalkojen väri, koko ja muoto muun sisustustyylin mukaan.
Sisävalaistuksessa on ajateltava sekä yleisvaloa, kohdennettua valoa että tunnelmavalaistusta. Parhaaseen tulokseen päästään käyttämällä kussakin huoneessa 5–10 valonlähdettä.
Valonlähteiden määrä riippuu olohuoneen koosta – suureen huoneeseen tarvitaan enemmän valaisimia. Suositus on vähintään viisi valaisinta, joihin kuuluvat sekä kattolamppu että sohvan vieressä oleva jalkalamppu – ja sitten tunnelmavalaistusta koristevaloilla, seinälampuilla, pöytälampuilla jne.
Haluaisitko sisustaa valaisimilla, muttet oikein tiedä miten? Hyvä vinkki on ajatella huonetta ensin kokonaisuutena ja miettiä sitten, minkä tyyppisiä valaisimia haluat käyttää ja mihin kohtaan haluat ne sijoittaa. Saat huoneeseen enemmän ulottuvuutta, kun sijoita valaisimet eri korkeudelle – eli kattoon, seinille ja lattialle. Pöytälamppuja voi hyvin sijoittaa ikkunalaudoille ja kalusteiden päälle.
Valitse kotiisi oikea valaistus syksyksi LED-lamput – mitä Kelvin ja luumen tarkoittavat? Sisävalaisimet – lattiavalaisimista kattolamppuihin 5 vinkkiä sähkön säästämiseen ja energiankulutuksen vähentämiseen