Airfryer friteeraa ruoat laitteessa kiertävää kuumaa ilmaa käyttäen, jolloin öljyä tarvitaan vain vähän. Airfryereista on nopeasti tullut hittituote. Tiesithän, että airfryerilla voi valmistaa muutakin kuin ranskalaisia? Kokeile kasvisten, makkaroiden, banaanien, kevätkääryleiden tai vaikkapa kalapuikkojen valmistusta! Mikä parasta, airfryer hoitaa kypsennyksen itse, ja sinä voit käyttää aikasi muuhun. Katso helpot airfryer-reseptimme.
Ranskalaisia pitää tietysti ensimmäisenä kokeilla airfryerilla. Tuleeko niistä yhtä hyviä kuin öljyssä valmistettuina? Tuleeko niistä oikeasti yhtä rapeita? Kyllä! Airfryeria käytettäessä säästyy myös aikaa, sillä ranskalaisia ei tarvitse vahtia friteerauksen aikana. Laita ranskalaiset airfryeriin, ja noin 16 minuuttia myöhemmin voit nauttia rapeista ja terveellisemmistä ranskalaisista. Kypsennysajan voit käyttää muuhun!
• TERVEELLISYYS. Ruokia ei kypsennetä öljyssä, joten rasvan määrä on jopa 90 % pienempi. Voit nauttia hyvästä ruoasta hyvällä omallatunnolla.
• AJANSÄÄSTÖ. Friteerausta ei tarvitse vahtia, vaan airfryer hoitaa homman kokonaan itse. Se on myös nopeampi kuin friteerauskeitin. Voit käyttää friteeraukseen kuluvan ajan muuhun.
• TURVALLISUUS. Öljypaloa tai kuuman öljyn roiskumista ei tarvitse pelätä.
• MONIPUOLISUUS. Airfryerilla voi valmistaa paljon muutakin kuin vain ranskalaisia! Kalaa, kasviksia, lihaa, juureksia, eksoottisia hedelmiä – jopa keksejä!
Kukapa ei arvostaisi keittiöhommissa säästyvää aikaa? Mutta arvostammeko kuitenkin terveellisyyttä enemmän? On ihanaa voida nauttia hyvästä ruoasta, jonka valmistuksessa käytetään tavallisesti paljon rasvaa. Nyt samaa ruokaa voi valmistaa ilman öljyllä friteerauksessa syntyvää vaarallista transrasvaa.
Airfryeria voisi kutsua monitoimilaitteeksi, sillä siitä on muuhunkin kuin vain ruokien friteeraukseen. Sitä voi käyttää paistinpannuna, kattilana ja uunina, jossa voi kypsentää kalapuikot, raviolit ja muffinit. Kypsennettävä ruoka laitetaan airfryerin koriin tai pohjalle, ja kuuma ilma hoitaa loput. Elvitan airfryerissa on useita valmiita ohjelmia esimerkiksi ranskalaisille, kanalle ja kalalle. Ne sopivat hyvin kiireiselle ruoanlaittajalle.
Laita haluamasi määrä jäisiä kalapuikkoja airfryeriin (airfryerissa voi valmistaa neljä annosta kerralla), säädä airfryer 200 asteeseen ja aseta ajaksi 12 minuuttia. Sillä välin voit tehdä muuta, eikä sinun tarvitse miettiä, kypsyvätkö kalapuikot todella kypsiksi asti tai irtoaako leivitys. Kun 12 minuuttia on kulunut, ota kalapuikot airfryerista ja nauti!
Näistä resepteistä saat ideoita airfryerin käyttöön.
Vaihtelu virkistää – kokeile välillä tavallisten ranskalaisten sijasta bataattiranskalaisia.
Ainekset:
500 g bataattia
2 ripausta sormisuolaa
Voit lisätä muita mausteita mielesi mukaan, esimerkiksi salviaa tai valkosipulia.
Ohjeet:
• Leikkaa bataatit tasakokoisiksi tikuiksi ja laita ne vesikulhoon 30 minuutiksi. Näin niistä tulee rapeampia. Valuta bataattitikut talouspaperilla ja kuivaa ne.
• Sekoita niihin sormisuola ja muut mausteet ja levitä tasaisesti airfryerin koriin. Laita kori airfryeriin ja säädä lämpötila 180 asteeseen ja aseta ajaksi 15 minuuttia.
• Kun puolet ajasta on kulunut, ravista koria. Nauti!
Airfryerissa voi valmistaa myös herkullisia ja terveellisiä sipsejä. Kokeile erilaisia mausteita! Tässä on sipsien perusohje.
Ainekset:
4 isoa perunaa
2 ripausta sormisuolaa
1 rkl oliivi- tai rypsiöljyä
Ohjeet:
• Viipaloi perunat ohuelti ja laita ne vesikulhoon noin 1 tunniksi. Näin perunoista irtoaa tärkkelystä, ja niistä tulee rapeampia.
• Anna viipaleiden kuivua kunnolla, noin 20–30 minuuttia.
• Voitele ne öljyllä ja laita airfryerin pohjalle. Kypsennä noin 200 asteessa 25 minuuttia.
• Kun ajasta on kulunut puolet, sekoita, jotta sipsit eivät tartu toisiinsa.
• Kun sipsit ovat valmiita, lisää suolaa tai muita mausteita.
Tekisi mieli falafeleja, mutta niiden valmistaminen ja friteeraus tuntuu työläältä. Kuulostaako tutulta? Airfryerissa voit tietenkin valmistaa kaupasta ostettuja pakastefalafeleja. Helppoa ja nopeaa! Jos haluat tehdä falafelit itse, katso resepti tästä.
Ainekset:
3 dl liotettuja kikherneitä
1 pieni sipuli
1 dl lehtipersiljaa
4 valkosipulinkynttä
1 rkl vehnäjauhoja (voidaan korvata gluteenittomilla jauhoilla, kuten riisijauhoilla)
1 tl suolaa
1 tl juustokuminaa
0,5 tl jauhettua korianteria
2 maustemitallista mustapippuria
1 maustemitallinen kardemummaa (voidaan jättää pois)
Ohjeet:
• Liota kikherneet pakkauksen mukaan. Parhaan tuloksen saat, kun liotat niitä yön yli.
• Sekoita kaikki ainekset yleiskoneessa kuivahkoksi seokseksi.
• Voit käyttää kikherneiden hienontamiseen myös morttelia ja silputa muut ainekset veitsellä. Jos seoksesta tulee liian kosteaa, lisää jauhoja.
• Muotoile seoksesta pieniä pullia tai litteitä pihvejä. Ruokalusikallinen yhtä pullaa tai pihviä kohden on hyvä määrä.
• Laita falafelit airfryerin koriin kerroksittain ja kypsennä ohjeen mukainen aika. Käännä kypsennyksen puolivälissä. Falafelien kypsyessä voit valmistaa hummusta.
Tekeekö mieli helppoa ja nopeaa jälkiruokaa tai välipalaa? Friteeraa banaaninpaloja ja tarjoile ne jäätelön tai kermavaahdon kanssa.
Ainekset:
1 banaani
Ohjeet:
• Leikkaa banaani sentin paksuisiksi viipaleiksi, mielellään hieman vinottain.
• Laita leivinpaperi airfryerin korin pohjalle ja lado banaaniviipaleet sen päälle siten, että ne eivät kosketa toisiinsa. Sivele tai suihkuta viipaleet avokado- tai rypsiöljyllä.
• Friteeraa 5 minuuttia 190 asteessa.
Vain mielikuvitus on rajana sille, mitä kaikkea airfryerissa voi valmistaa. Onnistunut lopputulos syntyy, kun lämpötila ja kypsennysaika ovat oikeat. Aterian jälkeen siivouskin on helppoa: ei käsin pestäviä patoja ja pannuja, sillä airfryerin korin ja astian voi pestä astianpesukoneessa.