Ruskistettu voi sopii ylevöittämään useimpien ruokien makua.

Se sopii niin arkiruokaan kuin hienoihin sunnuntaipäivällisiinkin. Ruskistus antaa voille pähkinäistä makua, joka sopii erinomaisesti moniin eri ruokiin, kuten kalalle, pastalle, puuroon tai voileivälle.

Ruskistettu voi mutakakussa

Kun seuraavan kerran teet sokerikakkua tai mutakakkua, korvaa tavallinen sulatettu voi ruskistetulla voilla. Se tuo kakkuun aivan uuden ulottuvuuden.

Ainekset:
Voita (vuoan voiteluun)
Korppujauhoja (vuoan jauhottamiseen)
150 g voita
3,5 dl sokeria
3 munaa
1,5 dl vehnäjauhoja (n. 90 g)
4 rkl kaakaojauhetta
2 tl vaniljasokeria

Ohjeet:
1. Säädä uuni 175 asteeseen.
2. Voitele ja jauhota irtopohjavuoka, jonka halkaisija on noin 24 cm (10 palaa kakkua).
3. Ruskista voita kattilassa, kunnes sen väri on tummunut ja se on alkanut tuoksua pähkinältä. Ota kattila levyltä. Anna voin jäähtyä hieman.
4. Sekoita sokeri ja munat voihin huolellisesti. Lisää loput ainekset ja sekoita huolellisesti. 
5. Kaada taikina vuokaan. Paista kakkua uunissa noin 20 minuuttia (pidennä tai lyhennä aikaa sen mukaan, miten tahmeaksi haluat kakun sisuksen jäävän).

Perunasose

Mitä mahtaa tapahtua, jos perunasoseen voin korvaa ruskistetulla voilla? Poliisi on todennäköisesti ovella, sillä siitä tulee suorastaan rikollisen hyvää. Vinkki: ruskistetun voin kanssa ei kannata kitsastella.

Ainekset:
600 g perunoita
2,5 dl maitoa
50 g voita
Suolaa ja pippuria

Ohjeet:
1. Keitä perunat kypsiksi. Kaada keitinvesi pois. Lisää maito ja vatkaa sähkövatkaimella.
2. Ruskista voi ja vatkaa perunasoseeseen.
3. Mausta suolalla ja pippurilla. Perunasose sopii mainiosti airfryerissa kypsennettyjen kalapuikkojen kylkeen.


Jäätelö ruskistetusta voista

Oletko koskaan tehnyt itse jäätelöä ruskistetusta voista? Se on mahdollisesti kaikkien aikojen herkullisin jälkiruoka! Jos sinulla ei ole jäätelökonetta, voit tehdä jäätelöseoksen ja pakastaa sen vuoassa. Koostumuksesta tulee erilainen, mutta maku on yhtä herkullinen.

Ainekset:
150 g voita
4 dl maitoa
2,5 dl vispikermaa
8 munankeltuaista
2 dl raakaruokosokeria

Ohjeet:
1. Ruskista voi ja jätä sivuun odottamaan. Lämmitä maito ja kerma kattilassa. Vatkaa keltuaiset ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi.
2. Lisää maitoseos vaahtoon. Kaada seos kattilaan ja lämmitä 83-asteiseksi.
3. Kuori voin pinnalta kirkastettu voi pois. Lisää pohjalle jäänyt ruskistettu voi kattilaan ja sekoita tasaiseksi. Anna seoksen jäähtyä.
4. Lisää seos jäätelökoneeseen ja valmista jäätelöksi. Säilytä jäätelöä pakastimessa tarjoiluun asti.


Näin ruskistat voin:

Lisää voi kattilaan ja sulata suurella lämmöllä. 

Jatka voin kuumentamista jatkuvasti vatkaten.

Kun voi alkaa tuoksua pähkinäiseltä ja se on saanut kullanruskean värin, ruskistettu voi on valmista. Helppoa kuin mikä!

Kun voita ruskistaa, sen sisältämien hiilihydraattien (maitosokeri) ja aminohappojen (maitoproteiini) välille syntyy kemiallinen reaktio. Tätä reaktiota kutsutaan Maillard-reaktioksi, ja se saa voin ruskistumaan ja maun muuttumaan kinuskimaiseksi.

Lisää reseptivinkkejä!