Nyhtökana – herkullinen arkiruoka, joka valmistuu helposti haudutuspadassa.

Arkiruoka on olennainen osa arjen palapeliä. Toisinaan tuntuu, ettei aika tahdo riittää alusta asti valmistetun kunnon ruoan valmistukseen. Haudutuspata onkin paras arkistressin lievittäjä. Ruoka valmistuu itsestään ja sinä voit keskittyä tärkeämpiin asioihin. Tässä on muutama syksyinen suosikkiresepti haudutuspataa varten.

Makkarastroganoff

Makkararuoat ovat monien lapsiperheiden suosikkeja, ja niistä saakin mainiota arkiruokaa. Tähän pataruokaan voi käyttää erilaisia makkaroita, kun et halua heittää pois jääkaappiin jääneitä makkaroita.

Ainekset:
800 g makkaraa
1 sipuli
1 pkt tomaattimurskaa
1 rkl tomaattisosetta
2 dl ruokakermaa/vispikermaa
Suolaa, pippuria ja paprikajauhetta

Ohjeet:
1. Paloittele makkara.
2. Silppua sipuli. Paista makkaraa haudutuspadan pataosassa liedellä öljyssä tai voissa noin 5 minuuttia.
3. Lisää sipuli ja kuullota muutama minuutti. Laita pata takaisin laitteeseen. Lisää tomaattimurska, tomaattisose ja hieman vettä.
4. Mausta suolalla, pippurilla ja paprikajauheella. Hauduta miedolla lämmöllä 3,5 tuntia tai suurella lämmöllä 1 tunti.
5. Lisää kerma ja hauduta vielä 30 minuuttia.
6. Mausta tarvittaessa oman makusi mukaan. Tarjoile esimerkiksi riisin ja kasvisten kera.

Lohipata

Herkullinen, terveellinen ja mausteinen pataruoka. Chilin voi jättää pois, jos lapset ja muut ruokailijat eivät pidä tulisesta ruoasta.

Ainekset:
600 g lohifileetä
600 g bataatteja
200 g porkkanoita
50 g palsternakkaa
1 punainen paprika
2 valkosipulinkynttä
3 tl merisuolaa
1 tl mustapippuria
0,5 tl chilijauhetta
1 tl kuivattua rosmariinia
0,5 tl currya
1 tl kuivattua tilliä
3 rkl oliiviöljyä
2 dl kookosmaitoa
1,5 dl vettä

Ohjeet:
1. Pilko bataatit, porkkanat ja palsternakka pieniksi paloiksi ja laita palat haudutuspataan. 
2. Hienonna paprika ja valkosipuli ja paista hetki oliiviöljyssä mausteiden, suolan ja pippurin kanssa.
3. Lisää seos haudutuspataan ja sekoita.
4. Lisää vesi ja säädä haudutuspata suurimmalle teholle ja ajastin 3 tuntiin. 
5. Kun kypsennysaikaa on jäljellä 1 tunti, lisää päällimmäiseksi lohi pieninä paloina.
6. Kun kypsennysaikaa on jäljellä 30 minuuttia, lisää kookosmaito. 
7. Sekoita varovasti ja tarjoile tuoreen tillin ja sitruunan kanssa.

Nyhtökana

Nyhtökana valmistuu nopeammin kuin nyhtöpossu (mikä on arkiruoassa tärkeä ominaisuus) mutta on vähintään yhtä hyvää – ehkä jopa parempaakin!

Ainekset:
1 silputtu sipuli
50 ml vettä
3 rkl oliivi- tai kookosöljyä
3 rkl gluteenitonta soijaa
3 rkl chipotle- tai chilijauhetta
1 rkl tomaattisosetta
1 rkl punaviinietikkaa
1 tl suolaa tai maun mukaan
900 g nahattomia broilerin paistileikkeitä

Ohjeet:
1. Sekoita marinadin ainekset suoraan haudutuspadassa. Lisää lihat ja sekoita. Säädä haudutuspata suurelle lämmölle ja ajastin 3 tuntiin tai miedolle lämmölle ja ajastin 5 tuntiin.
2. Revi kana kahdella haarukalla haudutuspadassa ja sekoita siihen paistolientä.
3. Tarjoile hampurilaissämpylöiden ja lisukkeiden tai riisin ja salaatin kera.

Chicken Tikka Masala

Tämä intialaisen keittiön herkku on yksi suomalaisten suosikeista. Se maistuu sekä aikuisille että lapsille ja sopii loistavasti arkiruoaksi!

Ainekset:
5 broilerin fileetä (paistifileet ovat mehevämpiä, mutta myös rintafileet käyvät)
1 silputtu sipuli
4 puristettua valkosipulinkynttä
2,5 tl tuoretta inkivääriä
0,75 dl tomaattisosetta
3 dl ruoanlaittojogurttia
2 rkl oliiviöljyä
2 rkl garam masalaa
1 rkl juustokuminaa
0,5 rkl paprikajauhetta
2 tl suolaa
Mustapippuria
0,75 tl kanelia
1 tl cayennenpippuria
4 laakerinlehteä
2,25 dl kermaa
2 rkl mantelivoita

Ohjeet:
1. Voitele haudutuspata kookosöljyllä.
2. Lisää sipuli, valkosipuli, inkivääri, tomaattisose, oliiviöljy, jogurtti, suola ja mausteet pataan ja sekoita huolellisesti.
3. Paloittele broileri suupaloiksi ja lisää jogurttiseokseen. Sekoita huolellisesti.
4. Painele joukkoon laakerinlehdet. Kypsennä 6 tuntia miedolla lämmöllä tai 3 tuntia suurella lämmöllä.
5. Kun kypsennysaikaa on jäljellä 30 minuuttia, sekoita joukkoon kerma ja mantelivoi.

Papu-linssikasvispata

Arkiruokaa kasvisruoan ystävälle. Tämä herkullinen ja täyttävä pataruoka ei sisällä lainkaan lihaa.

Ainekset:
1 pkt kidneypapuja
2 dl vihreitä linssejä
1 sipuli
1 kesäkurpitsa
1 bataatti
3 sellerinvartta
1 pkt kikherneitä (400 g)
1 purkki paprikaa etikkaliemessä
500 g tomaattimurskaa
5 dl vettä
0,5–1 tl kanelia ja savupaprikajauhetta
2 tl korianteria ja juustokuminaa
Suolaa ja pippuria

Ohjeet:
1. Silppua sipuli ja kuullota se voissa haudutuspadassa liedellä.
2. Viipaloi ja pilko neljänneksiksi kesäkurpitsa ja paista sitä, kunnes sen pinta on saanut kauniin värin. Laita pata takaisin laitteeseen.
3. Kuori ja kuutioi bataatti. Viipaloi selleri. Huuhtele kikherneet, pavut ja linssit. Lisää ne ja paprika etikkaliemessä, tomaattimurska, vesi ja mausteet pataan. Sekoita ja anna hautua raollaan olevan kannen alla 2 tuntia. Tarjoile leivän ja riisin sekä kermaviilinokareen kanssa.