Nykyuunit helpottavat ruoanlaittoa monin tavoin.

Haluatko käyttää uunin automaattipuhdistusta mutta et tiedä, mikä ohjelma pitäisi valita? Tiedätkö, millä asetuksilla nostat pizzan uuteen ulottuvuuteen? Uunien valmiit ohjelmat ja toiminnot helpottavat ruoanlaittoa, jotta sinä voit käyttää aikasi muuhun. Näin saat täyden hyödyn uunisi toiminnoista!   

Uusi uuni on arjen luksusta, vai mitä? Olipa uunisi millainen tahansa, se helpottaa ruoanlaittoa monella tavalla. Tässä artikkelissa esittelemme kolme fiksua toimintoa ja viisi tavallisinta virhettä, joita kannattaa välttää. Lisäksi opit käyttämään uunin automaattipuhdistusta.             

Nopea kuumennus  

Nopea kuumennus on hyvä toiminto kiireisessä pikkulapsiarjessa. Uuni kuumenee 5–10 minuutissa. Useimmissa Elvitan uuneissa on Fast Preheat -toiminto, joka kuumentaa uunin nopeasti 200 asteeseen. Eikö aika tahdo riittää kaikkeen välttämättömään? Muista käyttää tätä kätevää toimintoa!      

Kiertoilmauuni – mitä hyvää siinä on?  

Kiertoilmauunin ehdoton etu on, että ilma kiertää tasaisesti koko uunissa. Siksi ruoka kypsyy tasaisesti ja uunissa voi paistaa useita pellillisiä yhtä aikaa. Kypsennä kala alatasolla ja juurekset ylätasolla! Helppoa ja käytännöllistä. Kiertoilmatoiminto sopii isojen juhlaillallisten valmistamiseen tai perheenjäsenten eri ruokavalioiden mukaisten ruokien valmistukseen yhtä aikaa.          

Pizzaperjantai! Kokeile grillitoimintoa.   

Haluatko valmistaa maailmanluokan pizzaa uunissa? Käytä uunisi grilli-, tehogrilli- tai pizza crisp -toimintoa. Niissä yhdistyvät grillaus ja ylhäältä tuleva kuuma ilma, joka ruskistaa pizzan pinnan kauniin kullanruskeaksi ja tekee mozzarellasta ihanan venyvää. Vietä hauska päivä perheen kanssa tekemällä herkullista pizzaa yhdessä.  

Kokeile uutta reseptiä: lohinäkkäripizza.     

5 yleistä virhettä, jotka voivat aiheuttaa ongelmia uuniruokien valmistuksessa ja paistamisessa   

1. Uuninluukkua avataan liian usein. Uunin lämpötilan on tärkeää pysyä tasaisena. Jos uuninluukkua avataan liian usein, lämpö karkaa ja leivän paistoaika pitenee. Leivästä voi silloin tulla kuivaa sisältä ja palanutta päältä. Ei hyvä!  

2. Käytössä on vääränlainen vuoka. Tiedätkö, miksi mattapintaisia uunivuokia ei pitäisi käyttää? Ne imevät lämpöä, jolloin ruoka voi palaa. Vinkki: Käytä kiiltäviä vuokia.    

3. Folio uunin pohjalla. Moni on oppinut levittämään uunin pohjalle alumiinifoliota, jotta rasva ja ruoka eivät sotkisi uunia. Se voi valitettavasti vaikuttaa lämmön jakautumiseen uunissa. Folion pinta heijastaa lämpöä, jolloin termostaatti saattaa tulkita uunin lämpötilan väärin. Folio voi myös estää tuulettimen toimintaa tai rajoittaa ilman kiertämistä, jolloin ruoka ei paistu tasaisesti. 

4. Ruoan sijoittaminen uuniin väärin. Ruoka tai vuoka tulee asettaa pellin tai ritilän keskelle, jotta se paistuu tasaisesti. Näin lämpö jakautuu uunissa ihanteellisesti. 

5. Muista puhdistaa uuni säännöllisesti. Jos ruoantähteet ja roiskeet kuivuvat kiinni uunin pintoihin, uuni voi alkaa haista pahalle. Se ei ole hyväksi ruoan maulle eikä terveydellesi. Kun puhdistat uunin säännöllisesti, sinne ei pääse kertymään likaa. Kun pidät uunin puhtaana, et joudu tekemään ahdistusta aiheuttavaa tehopuhdistusta.   

Puhdista uuni – automaattisesti!  

Uuden uunin puhdistamista ei tarvitse pelätä. Monissa uuneissa on automaattinen puhdistustoiminto, joka helpottaa puhdistusta huomattavasti. Itsepuhdistavan uunin puhdistustoiminto tekee suurimman osan työstä. Uunien puhdistustoimintoja on kolme erilaista:  

  1. Pyrolyysi
    Miten pyrolyysi toimii? Uuni kuumenee erittäin kuumaksi, lähes 500-asteiseksi. Puhdistusohjelma vie noin 3 tuntia ja polttaa ruoka- ja rasvaroiskeet hienojakoiseksi tuhkaksi. Kun uuni on jäähtynyt, voit vain pyyhkiä tuhkan pois.
  2.  Katalyyttinen puhdistus 
    Uunit, joissa on katalyyttinen emalipinta, hylkivät likaa tehokkaasti. Se helpottaa puhdistusta. Uuni hajottaa ruoka- ja rasvaroiskeet noin tunnissa. Uuni pitää tällöin lämmittää 200-asteiseksi. Kun uuni on jäähtynyt kokonaan, voit vain pyyhkiä sen puhtaaksi.   
  3. Vesi- tai höyrypuhdistus
    Tämä on helpoin itsepuhdistustoiminto. Käyttö: Täytä syvä uunipelti vedellä ja laita se uunin alimmalle tasolle. Säädä uuni 50 asteeseen ja anna veden höyrystyä. Se liuottaa rasvan ja lian uunin pinnoilta. Puhdistus vie noin puoli tuntia. Joissakin uuneissa on muunlaisia vesipuhdistustoimintoja. Lue uunin käyttöohje ja valitse uudelle uunillesi parhaiten sopiva puhdistusmenetelmä.    

Sitkeät roiskeet voivat joskus vaatia hankausta. Käytä hankaamiseen muovista, älä metallista välinettä, jotta uunin pinta ei vahingoitu.  

Sinun vuorosi

Kumpi on uusi suosikkitoimintosi – uunin automaattipuhdistus vai ylellisen perjantaipizzan valmistus? Kokeile eri toimintoja ja löydä omat suosikkisi!