Elvitan uunipellit

Ajatella, että paistinpannujen ja kattiloiden sijasta voit valmistaa koko aterian yhdellä pellillä uunissa! Sitä kutsutaan peltiruoaksi, josta on nopeasti tullut suosittu ruoanlaittotapa erityisesti lapsiperheissä. Kokosimme tähän useita hyviä peltiruokareseptejä.

Peltiruoasta on tullut todella suosittua. Aiheesta on kirjoitettu keittokirjoja, ja verkossakin on lukemattomia reseptejä. Vaikeaakaan se ei ole: pitää vain osata laittaa uuni päälle, latoa herkulliset ainekset pellille ja työntää pelti uuniin.  Pitkään unohduksissa ollut syvä uunipannukin on tämän trendin myötä noussut arvoon arvaamattomaan, sillä se saa monasti paistatella tarjoiluastiana keskellä pöytää. Moni on nimittäin huomannut, että näin tiskiä syntyy vähemmän!

Helppoja peltiruokia

Peltiruoka sopii paitsi perhepäivällisten myös ihanien uunijälkiruokien valmistukseen. Katso peltiruokareseptimme alta!

Halloumi-kasvispyttipannu

Uunikasvikset ovat herkullisia, ja niitä voi muunnella loputtomasti: kokeile parsakaalia, sipulia, paprikaa tai vaikkapa lehtikaalia! Ne sopivat myös loistavasti kala- ja liharuokien lisukkeeksi.

Halloumipytt

Ainekset:
4 nippuporkkanaa
10 uutta perunaa
1 kukkakaali
Oliiviöljyä
Suolaa ja mustapippuria
200 g halloumia
1 nippu persiljaa
Muita mausteita makusi mukaan

Ohjeet:
• Säädä uuni 225 asteeseen.
• Vuoraa pelti leivinpaperilla.
• Paloittele porkkanat, perunat ja kukkakaali sopiviksi paloiksi ja levitä palat pellille.
• Valuta päälle hieman oliiviöljyä ja mausta suolalla ja pippurilla.
• Kypsennä uunin keskitasolla noin 30 minuuttia. Kun puolet ajasta on kulunut, sekoita.
• Paloittele halloumi ja paista palat kuumassa paistinpannussa kauniin värisiksi.
• Kun kasvikset ovat valmiit, lisää halloumi pellille ja ripottele päälle persiljasilppua ja muita haluamiasi mausteita.
• Tarjoile maukkaan kylmän kastikkeen kanssa.

VINKKI! Purjosta tulee uunissa herkullista. Muusta ruoanlaitosta yli jäänyt purjo kannattaa valmistaa uunissa. Leikkaa se noin 0,5 cm:n paksuisiksi viipaleiksi ja levitä pellille kanan tai muun lihan kanssa.

Porsaan ulkofilee perunoiden ja mustakaalin kanssa

Lihaa ja lisukkeita voi hyvin valmistaa samalla pellillä! Tämänkin reseptin lisukkeita voit korvata muilla haluamillasi, esimerkiksi kantarelleilla. Myös kastiketta voi muunnella. Herkullisimmalta se maistuu, kun sekoitat sen tasaiseksi sauvasekoittimella ja valutat ruokien päälle pellille.

Svartkal

Ainekset:
Voisulaa
800 g porsaan ulkofileetä
Suolaa, pippuria ja valkosipulijauhetta
800 g kiinteitä perunoita
75 g mustakaalia tai lehtikaalia
200 g porkkanoita
200 g kirsikkatomaatteja
Puolikas punasipuli tai purjo
1 nippu tuoretta timjamia

Ohjeet:
• Säädä uuni 225 asteeseen.
• Voitele syvä uunipannu pienellä määrällä voisulaa.
• Huuhtele ja kuivaa liha ja tee viillot sen pintaan terävällä veitsellä.
• Laita liha pellin keskelle ja valuta päälle hieman voita. Mausta suolalla, pippurilla ja valkosipulijauheella.
• Hiero perunoista kuoret pois ja leikkaa ne noin 5–7 mm:n paksuisiksi viipaleiksi. Levitä viipaleet lihan ympärille. Ripottele päälle suolaa ja valuta voisulaa.
• Paloittele mustakaali ja porkkanat ja levitä lihan ympärille.
• Lohko tomaatit ja punasipulit ja levitä ne lihan ympärille. Jos käytät purjoa, viipaloi se.
• Mausta kaikki ainekset suolalla ja timjamilla.
• Työnnä paistomittari lihaan.
• Laita pelti uunin keskitasolle.
• Kun paistoaikaa on kulunut 20 minuuttia, peitä liha foliolla. Kasviksia ei tarvitse peittää.
• Kypsennä uunissa vielä 15 minuuttia tai kunnes lihan sisälämpötila on 65–68 astetta.

Valkosipuli-basilikakastike:
Ainekset:
5 dl oliiviöljyä
1 ruukku tuoretta basilikaa
2–4 valkosipulinkynttä
1 maustemitallinen suolaa
1 maustemitallinen jauhettua mustapippuria

Ohjeet:
• Kaada oliiviöljy litran mittaan.
• Lisää valkosipulinkynnet kokonaisina.
• Suikaloi basilikanlehdet ja lisää öljyyn.
• Mausta suolalla ja pippurilla ja sekoita sauvasekoittimella sileäksi.

Lopuksi:
• Leikkaa liha noin sentin paksuisiksi siivuiksi ja valuta kastike pellille. Hyvää ruokahalua!

Nachopelti

Perjantaipäivällinen on pelastettu! Sen sijaan, että söisit jauhelihakastikkeen pehmeiden tortillojen täytteenä ja nachot erikseen, tee koko perheelle maistuva nachopelti!

Nachos

Ainekset:
100–200 g nachoja
400 g jauhelihaa
Tacomaustetta (ohje alla)
2 dl juustoraastetta
1,5 dl tacokastiketta tai salsaa

Tacomauste
1 tl suolaa
1 tl chilijauhetta
0,5 tl juustokuminaa
1 tl paprikajauhetta
1 tl kuivattua oreganoa

Ohjeet:
• Säädä uuni 220 asteeseen.
• Vuoraa pelti leivinpaperilla.
• Levitä nachot pellille.
• Paista jauheliha ja tacomauste pannulla.
• Levitä jauheliha nachojen päälle.
• Levitä kastike.
• Ripottele päälle juustoraaste.
• Paista uunissa noin 10 minuuttia.
• Tarjoile kermaviilin tai ranskakerman ja guacamolen kanssa.
• Voit myös gratinoida uunissa nachot, kastikkeen ja juustoraasteen ja levittää jauhelihan pellille pöydässä.

Lohi-parsakaalipelti

Kala ja erityisesti lohi sopii mainiosti uunissa valmistettavaksi. Kätevimmin se käy, kun käytät pakastettuja annospaloja, mutta voit toki valmistaa kokonaisen lohifileen kasvisten kanssa uunissa.

Lax

Ainekset (4 annosta):
600–1000 g parsakaalia
600 g lohifileetä
2 rkl oliiviöljyä
2 maustemitallista chilihiutaleita
Suolaa
Mustapippuria

Ohjeet:
• Säädä uuni 200 asteeseen.
• Paloittele parsakaali ja levitä palat pellille leivinpaperin päälle.
• Kypsennä uunin keskitasolla 5 minuuttia.
• Ota pelti uunista ja tee sen keskelle tila lohelle. Lisää lohifilee pellille nahkapuoli alaspäin.
• Valuta päälle oliiviöljyä ja ripottele päälle chilihiutaleita ja suolaa.
• Laita pelti uunin keskitasolle ja kypsennä noin 12–15 minuuttia.
• Tarjoile haluamasi kylmän kastikkeen kanssa!

Pelti-gino

Gino on klassikkojälkiruoka – suklaalla kuorrutettuja hedelmiä, jonka voi tietenkin valmistaa uunissa pellillä! Kokeile erilaisia kauden hedelmiä ja marjoja: esimerkiksi loppukesästä mustikoita.

Jordgubbar

Ainekset:
500 g mansikoita
2 banaania
4 kiiviä
1 limetti
100 g valkosuklaata

Ohjeet:
• Säädä uuni grillitoiminnolle 200 asteeseen.
• Viipaloi mansikat, banaanit ja kiivit samankokoisiksi paloiksi ja levitä viipaleet uunivuokaan. Purista viipaleiden päälle limetin mehu. Laita hieno raastinterä yleiskoneeseen. Raasta valkosuklaa ja ripottele raaste hedelmien päälle.
• Gratinoi uunissa noin 10 minuuttia, kunnes suklaa on saanut kauniin värin.
• Tarjoile vaniljajäätelön kanssa.

Mustikkaruudut kaurakuorrutteella

Tämä leivonnainen syntyy helposti, ja eri hilloja kokeilemalla saa erilaisia makuelämyksiä. Miltä maistuisi vaikkapa puolukka-, vadelma- tai lakkahillo? Ruudut voi pakastaa.

Havregryn

Ainekset:
150 g huoneenlämpöistä voita
1 muna
4,5 dl vehnäjauhoja
1,5 dl sokeria
1 rkl leivinjauhetta
2 dl mustikkahilloa

Kaurakuorrute:
50 g voita
2 dl kaurahiutaleita
1 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria

Ohjeet:
• Säädä uuni 200 asteeseen.
• Vuoraa pelti leivinpaperilla.
• Notkista voi kulhossa ja vatkaa siihen muna.
• Sekoita jauhot, sokeri ja leivinjauhe keskenään ja lisää voiseokseen.
• Levitä taikina pellille tasaiseksi kerrokseksi (noin 1 cm:n paksuiseksi).
• Levitä päälle mustikkahillo.

Kaurakuorrutus:
• Sulata voi.
• Sekoita voi, kaurahiutaleet, sokeri ja vaniljasokeri kulhossa.
• Levitä seos mustikkahillon päälle.
• Paista uunin alaosassa noin 20–25 minuuttia.
• Kun paistos on jäähtynyt, leikkaa se ruuduiksi.
• Tarjoile jäätelön tai kermavaahdon kera.