Useimmissa nykyaikaisissa uuneissa on kiertoilmatoiminto, mutta sen käyttö unohtuu usein. Kiertoilmalla on kuitenkin monia hyötyjä, erityisesti leivän ja makeiden herkkujen leivonnassa.
Kiertoilmauunissa on tuuletin, joka saa ilman kiertämään ja lämmön jakautumaan tasaisemmin uunissa. Kiertoilmatoiminto sopii moniin käyttötarkoituksiin. Se esimerkiksi nopeuttaa kypsennystä, sopii sienien, marjojen ja vihannesten kuivaamiseen sekä pakastettujen ruokien sulattamiseen.
Ruoan valmistus kiertoilmatoiminnolla säästää energiaa, sillä ruoka kysyy nopeammin. Jos käytät kiertoilmatoimintoa tavallisen ylä- ja alalämmön sijasta, energiaa säästyy uunin käyttöiän aikana 3000 kilowattituntia eli kahden 38-neliöisen asunnon vuosikulutuksen verran.
Joululaatikot on kätevää lämmittää kiertoilmalla (n. 60 asteessa) ennen tarjoilua, mutta kiertoilmatoiminto sopii myös joulun leivonnaisten paistamiseen. Tässä muutama syy, miksi leivonnassa kannattaa käyttää kiertoilmaa:
1. Voit paistaa useita pellillisiä samanaikaisesti. Koska kiertoilma jakaa lämmön tasaisesti koko uuniin, voit paistaa useita pullapellillisiä samanaikaisesti. Pullat myös paistuvat tasaisesti, mikä ei ylä- ja alalämmöllä aina onnistu. Pullien väliin on tärkeää jättää riittävästi väliä. Jos pullat noustessaan leviävät kiinni toisiinsa, ilma ei pääse kiertämään niiden väleissä.
2. Pullista tulee myös kuohkeampia! Kiertoilma saa pullat kohoamaan enemmän, jolloin niistä tulee kuohkeampia.
3. Kypsennys on nopeampaa. Leivonnaiset paistuvat nopeammin. Tarkista käyttämästäsi reseptistä, onko paistoaika ilmoitettu tavalliselle uunille vai kiertoilmauunille. Resepteissä ei aina ole tätä tietoa, joten tarkkaile kypsennystä, kuten muutenkin pitäisi aina tehdä.
Jos reseptissä mainittu uunin lämpötila on tarkoitettu tavalliselle uunille, laske lämpötilaa käyttäessäsi kiertoilmauunia. Tavallisessa uunissa lämpötilan pitää olla suurempi, koska ilma ei kierrä, kuten kiertoilmauunissa.
50 °C – 50 °C
75 °C – 70 °C
100 °C – 90 °C
125 °C – 100–110 °C
150 °C – 130–135 °C
175 °C – 160 °C
200 °C – 180 °C
225 °C – 200 °C
250 °C – 225 °C
Ainekset (n. 40 kpl)
1 pss sahramia (0,5 g)
2 dl sokeria
2 rkl rommia tai vettä
50 g hiivaa
175 g huoneenlämpöistä voita
5 dl huoneenlämpöistä maitoa
0,5 tl suolaa
800 g vehnäjauhoja (n. 13,5 dl)
1 dl rusinoita
Jauhoa leivontaan
1 muna voiteluun
Ohjeet:
1. Sekoita sahrami rommiin tai veteen. Anna vetäytyä puoli tuntia.
2. Leikkaa voi kuutioiksi.
3. Murenna hiiva ja sekoita se maitoon, voihin ja sahraminesteeseen kulhossa tai yleiskoneessa taikinakoukulla.
4. Lisää sokeri, suola ja jauhot. Vaivaa koneella 15 minuuttia tai käsin 20 minuuttia. Anna nousta liinan alla 1 tunti.
5. Liota rusinoita pienessä määrässä vettä puoli tuntia. Siivilöi vesi pois.
6. Kaada taikina kevyesti jauhotetulle pöydälle. Vaivaa kevyesti ja leivo Lucia-pulliksi (n. 40 kpl). Painele rusinat pulliin.
7. Nostele pullat pellille leivinpaperin päälle. Anna kohota liinan alla puoli tuntia.
8. Säädä uuni 200 asteeseen kiertoilmalle.
9. Voitele pullat vatkatulla munalla. Paista uunin keskiosassa 8–10 minuuttia. Anna jäähtyä ritilällä liinan alla.