Syksy on jo ovella. Koulujen alkaminen tuo tullessaan flunssakierteet ja kotona sairastavat lapset. Tänä syksynä kotipäiviä saattaa olla erityisen paljon. Kun teet ruokia valmiiksi pakastimeen, nämä päivät sujuvat helpommin. Tässä on muutama koko perheelle sopiva resepti.
Perunalettujen kaltaiset yksinkertaiset ruoat eivät välttämättä ole lasten supersuosikkeja. Kun ne valmistaa vohveliraudalla, ne ovat kuin juhlaruokaa! Riko rohkeasti rajoja ja testaa erilaisia makuja. Reseptimme sisältää porkkanaa ja kesäkurpitsaa, mutta voit valita muutakin.
2 dl vehnäjauhoja
4 dl maitoa
2 munaa
0,5 tl suolaa
600 g perunoita
1 porkkana ja puolikas pieni kesäkurpitsa
2 rkl voita
Täytteet: esimerkiksi pekonia, puolukkasurvosta, paistettuja sieniä ja sipulia
Valmista lettutaikina ja jaa se kahteen kulhoon. Lisää toiseen kulhoon puolet raastetusta perunasta ja raastettu porkkana ja toiseen loput raastetusta perunasta ja raastettu kesäkurpitsa. Paista ohuita lettuja. Tarjoile haluamiesi täytteiden kanssa.
Satokausikasvikset ovat usein taloudellinen ja ympäristöystävällinen valinta. Juuresten satokausi on juuri nyt, joten käytä se hyödyksi! Ne maistuvat herkullisilta marinoidun kananrinnan kanssa.
Broilerin rintafileitä
Soijaa
Seesamiöljyä
Valkosipulia
Erilaisia juureksia
Voita
Maitoa
Limettiä, sitruunaa tai viinietikkaa
Säädä uuni 150 asteeseen. Paloittele rintafileet ja marinoi soijassa, seesamiöljyssä ja hienonnetussa valkosipulissa noin tunti. Levitä kananpalat ja juurekset pellille ja nosta uuniin. Kypsennä, kunnes juurekset ovat pehmeitä ja kananpalat kypsiä.
Soseuta juurekset voin ja maidon kera. Mausta suolalla ja jollakin happamalla, kuten limetillä, sitruunalla tai viinietikalla. Tarjoile kanan kanssa!
Linssien lisääminen ruokaan on helppo tapa saada lapset syömään enemmän proteiinia. Kokeile kouluruokaklassikko minestronekeittoa, johon on lisätty punaisia linssejä. Linssejä kannattaa lisätä myös sämpylätaikinaan. Jos hyvä tuuri käy, sämpylät ja keitto maistuvat jopa nirsoimmillekin lapsille.
Tee taikina edellisenä päivänä, jotta se saa nousta kunnolla.
1 dl kuivattuja punaisia linssejä (huuhdellaan)
12 g hiivaa
5 dl kylmää vettä
2 dl kaurahiutaleita
360 g (n. 6 dl) vehnäjauhoja
1,5 tl suolaa
1 rkl oliiviöljyä
Jauhoja leipomiseen
1 rkl siemeniä (esimerkiksi unikonsiemeniä)
Liota linssit kylmässä vedessä.
Sekoita hiiva veteen ja lisää kaurahiutaleet, jauhot, suola ja oliiviöljy. Sekoita tasaiseksi, peitä ja nosta jääkaappiin. Anna linssien liota ja taikinan nousta noin 10 tuntia.
10 tunnin kuluttua: Kaada linssien liotusvesi pois ja huuhtele linssit.
Kaada taikina jauhotetulle pöydälle ja muotoile siitä noin 40 x 30 cm:n suorakulmio. Lisää puolet linsseistä taikinaan ja taita se keskeltä kaksinkerroin. Ripottele päälle loput linssit ja siemenet. Leikkaa taikinasta noin 25 palaa ja nosta ne pellille leivinpaperin päälle. Anna sämpylöiden nousta 1 tunti.
Paista uunin keskitasolla (250 asteessa) reilut 10 minuuttia ja anna jäähtyä ritilällä.
1 silputtu sipuli
2 silputtua valkosipulinkynttä
0,5 kesäkurpitsaa kuutioituna
2 porkkanaa, kuutioituna
1 rkl kuivattuja yrttejä (esimerkiksi timjamia tai oreganoa)
1 maustemitallinen chilijauhetta
1 laakerinlehti
1,5 l kuumaa vettä
2 kasvisliemikuutiota
400 g tomaattimurskaa
1 rkl tomaattisosetta
2 dl kuivattuja punaisia linssejä
3 dl pienikokoista pastaa
Oliiviöljyä
Suolaa ja pippuria
Kuullota sipulia, valkosipulia ja kasviksia oliiviöljyssä kattilassa tai padassa, kunnes ne ovat pehmenneet hieman. Kuullota myös yrttejä ja mausteita hetki lopuksi. Lisää vesi, liemikuutiot, tomaattimurska ja -sose. Kuumenna kiehuvaksi ja lisää pasta ja linssit. Vinkki! Tarkista pastan ja linssien keittoajat ja lisää ne oikeassa järjestyksessä ja oikeaan aikaan. Anna kiehua, kunnes pasta ja linssit ovat pehmeitä. Mausta suolalla ja pippurilla. Tarjoile sämpylöiden kera.
Helpoista ruoista letut kuuluvat lasten suosikkeihin. Tässä ohjeessa taikinaan piilotetaan linssejä, mutta koska taikina soseutetaan, niitä ei edes huomaa. Sopii loistavasti nirsoille lapsille.
2 dl keitettyjä vihreitä linssejä
3 munaa
6 dl maitoa
3 dl spelttijauhoja
Suolaa
Voita
Hilloa tai muita täytteitä
Kaada linssien liemi pois ja huuhtele linssit. Sekoita linssit, munat, maito ja jauhot sekä vähän suolaa tasaiseksi sauvasekoittimella. Paista letut. Tarjoile hillon tai haluamiesi täytteiden kanssa.