Teeveden keittäminen vedenkeittimellä on paitsi taloudellista myös ympäristöystävällistä.

Harvat kodinkoneet tuottavat vastaavia välittömiä hyötyjä kuin vedenkeitin. Se sopii pikapuuron, teen ja pikanuudelien nopeaan valmistukseen ja säästää lisäksi energiaa. Nopeuden lisäksi vedenkeitin on ympäristön kannalta fiksu tapa keittää vettä – erityisesti, kun sitä käyttää oikein. 

Vedenkeittimestä on tullut yksi suomalaisten keittiöiden tavallisimmista laitteista. Ei ihme, sillä se tuottaa kiehuvaa vettä hetkessä ja säästää sähköä. Veden keittäminen liedellä jää vertailussa heittämällä jälkeen – jopa heikkotehoisetkin vedenkeittimet kuluttavat 42 % vähemmän energiaa kuin jos veden keittäisi kattilassa liedellä. 

Jos olet hankkimassa vedenkeitintä, kannattaa tarkistaa valmistajan ilmoittama keittoaika ja energiankulutus. Lisäksi on tärkeää osata käyttää vedenkeitintä oikein

Brittiläisen Energy Saving Trustin vuonna 2013 tekemän tutkimuksen mukaan 75 % väestöstä käyttää vedenkeitintä energiaa tuhlaavalla tavalla: he keittävät vettä enemmän kuin tarvitaan. Sen lisäksi, että se on ilmaston kannalta huono asia, se myös maksaa briteille noin 78 miljoonaa euroa vuodessa. 

Näin käytät vedenkeitintä mahdollisimman ilmastoystävällisesti: 

  1. Keitä aina juuri tarvittava määrä vettä. Jos aiot juoda yhden kupillisen teetä, keitä vain yhden kupillisen verran vettä. Täytä kuppi vedellä ja kaada vesi vedenkeittimeen. Näin sähkönkulutus pienenee ja keittoaika lyhenee merkittävästi. 
  1. Mieti, olisiko kannattavaa hankkia termosvedenkeitin. Siinä vesi pysyy kuumana pidempään, jolloin ei haittaa, vaikka unohtaisit käyttää sen heti. Saatavilla on myös vedenkeittimiä, joissa on lämpimänäpitotoiminto, mutta sen käyttö kuluttaa sähköä. Fiksuinta on käyttää vesi heti sen kiehuttua. 
  1. Keitä vesi oikeanlämpöiseksi. Monissa malleissa lämpötilan voi valita. Toimintoa kannattaa käyttää! Jos tarvitset pikakahviin 80-asteista vettä, sitä ei kannata keittää kiehuvaksi asti ja antaa jäähtyä. 
  1. Tyhjennä kannu aina käytön jälkeen. Jos satut keittämään vettä yli tarpeen, älä jätä ylimääräistä kannuun vaan kaada se pois. Vesi nimittäin nopeuttaa kalkin kertymistä kannuun ja voi pahimmassa tapauksessa olla hyvä kasvupohja bakteereille. 
  1. Poista kalkki säännöllisesti. Kun poistat vedenkeittimestä kalkin säännöllisesti, keitin pysyy hygieenisempänä ja kuluttaa vähemmän sähköä. Kalkkikerros pitää nimittäin lämmittää ensin, ennen kuin keitin pystyy kuumentamaan vettä. Kalkinpoistomenetelmiä on paljon, osa niistä tehokkaampia kuin toiset. Monet käyttävät sitruunaa, etikkaa tai konetiskiainetta. Turvallisinta on kuitenkin käyttää erillistä kalkinpoistoainetta.