Nainen laittamassa ruokaa.

Etkö ole enää aikoihin ollut selvillä jääkaappisi ja pakastimesi sisällöstä? Joudutko usein heittämään pois jääkaappiin tai pakastimeen unohtunutta ruokaa? Fiksut jääkaapit ja pakastimet sekä hyvät vinkkimme auttavat välttämään turhaa ruokahävikkiä ja säilyttämään ruokia oikein. Samalla säästät sievoisia summia rahaa!

Nykyiset kylmälaitteet ovat fiksuja ja säilyttävät ruoan paremmin, kunhan vain itse käytämme hieman aikaa fiksuun suunnitteluun. Ruokahävikillä tarkoitetaan ruokaa, joka on alun perin ollut syömäkelpoista, mutta joka syystä tai toisesta päätyy roskiin tai biojätteeksi. Luonnonvarakeskuksen mukaan 20 % kulutuksen aiheuttamista ilmastopäästöistä syntyy ruoan tuotannosta. Suomalaiset kotitaloudet heittävät ruokaa vuosittain roskiin 120–160 miljoonaa kiloa eli noin 23 kg henkilöä kohden.

4 syytä ruokahävikin lisääntymiseen

• KIIRE. Emme käytä riittävästi aikaa ruoanlaiton huolelliseen suunnitteluun emmekä tiedä, mitä ruokaa kaapeissamme on. Tästä seuraa spontaaneja pikkuostoksia, jotka pahentavat ongelmaa.
• HAMSTRAAMINEN. Kun ruokahuolto ei ole harkittua eikä suunnitelmallista, ostamme liikaa ruokaa. Osa siitä pilaantuu jääkaapissa, koska emme ehdi valmistaa sitä.
• SÄILYVYYDEN VIRHEELLINEN TULKITSEMINEN. Noudatamme parasta ennen -merkintöjä pilkuntarkasti ja heitämme täysin syömäkelpoista ruokaa pois turhaan.
• TYHJENNYSVIMMA. Emme enää syö ruokapakkauksia tyhjäksi, vaan heitämme vajaita pakkauksia pois. Näin suuria määriä hyvää ruokaa menee hukkaan jääkaapin siivouksen yhteydessä. (Ja jääkaappihan on sekaisin, koska emme alun perinkään ole osanneet toimia suunnitelmallisesti.)

Näin vältät ruokahävikkiä

SUUNNITTELE FIKSUMMIN. Hyvä suunnittelu vie pitkälle, ja perinteinen viikkosuunnitelma on toimiva ratkaisu. Kun tiedät, mitä ruokia minäkin päivänä on tarkoitus syödä, on helpompi ostaa juuri tarvittavat ainekset. Lisäksi on tärkeää syödä ruoat oikeassa järjestyksessä eli aloittaa ensin vanhenevista. Lounaalta tai päivälliseltä yli jääneen ruoan voi pakastaa ja syödä myöhemmin viikolla.

SÄILYTÄ FIKSUSTI. Osa ruoista pilaantuu, koska emme osaa säilyttää niitä oikein. Jääkaapin pitää olla oikeasti kylmä, mieluiten 4–5 astetta. Nykyisissä jääkaapeissa on eri alueita, jotka on tarkoitettu eri ruokatavaroille, kuten kylmempi alue lihan ja kalan säilytykseen. Vihanneksia kannattaa säilyttää jääkaapin alaosan laatikossa, jonka kosteustaso on usein säädelty. Joissakin jääkaapeissa on Super Cool -toiminto, jolla jääkaapin saa jäähdytettyä nopeasti. Toiminto on erityisen kätevä, kun olet tehnyt isot ostokset ja täyttänyt kaapin tuoretavaralla.

VINKKI!

Banaanit, ananakset ja avokadot eivät kuulu jääkaappiin. Ne kärsivät kylmästä ja voivat menettää makunsa. Niitä kannattaa säilyttää kulhossa keittiönpöydällä. Näin ne maistuvat parhailta etkä joudu heittämään kylmässä kärsinyttä ruokaa pois turhaan. Jos kulhoon suinkin mahtuu, siinä kannattaa säilyttää myös tomaatteja, sipuleja ja sitrushedelmiä. Niiden maku kehittyy huoneenlämmössä paremmaksi, mutta niitä voi säilyttää myös jääkaapissa.

Avokado Ska Inte Ligga I Kylen

PIDENNÄ RUOAN SÄILYVYYTTÄ. Jääkaappi on paras säilytyspaikka maitotuotteille, jotka kannattaa käytön jälkeen palauttaa nopeasti kaappiin. Ehkäpä kahvipöydässä olisi aika ottaa käyttöön vanha kunnon maitokannu tai kermanekka? Öljyt voivat härskiintyä lämpimässä. Siksi niitä kannattaa säilyttää pimeässä kaapissa. Myös pähkinät voivat härskiintyä lämpimässä. Siispä voit hyvillä mielin säilyttää manteleita ja kurpitsansiemeniä jääkaapissa.

HYÖDYNNÄ TÄHTEET. Nahistuneet vihannekset ja hedelmät eivät ole pilaantuneita vaan toimivat vielä hyvin ruoanlaitossa. Jäikö pataruoasta tähteeksi paloiteltuja vihanneksia? Tee niistä keitto ja surauta se soseeksi sauvasekoittimella. Sosekeittoa voi hyvin myös pakastaa! Jäikö hedelmiä tähteeksi? Lisää niitä smoothieen tai paloittele hedelmäsalaatiksi. Rasian pohjalle nahistuneet kirsikkatomaatit maistuvat halkaistuina vielä munakkaassa!

VINKKI!

Lojuuko keittiönpöydällä ruskea banaani, jota kukaan ei halua syödä? Paloittele se, laita palat pussiin, pakasta ja käytä smoothieen seuraavalla kerralla.

Gamla Bananer

PAKASTA RUOKAA KUTEN AMMATTILAISET. Pakastimessa ruoka ei pilaannu, koska bakteerit eivät kasva pakkasessa. Jotkin ruoat saattavat kuitenkin menettää makunsa. Ruoat on tärkeää jäähdyttää kunnolla kylmäksi ennen pakastamista. Miksi? Jos pakastimeen laittaa lämmintä ruokaa, sen jäätyminen kestää kauan ja ruokaan muodostuu jääkiteitä. Pakastamisen pitää olla nopeaa, erityisesti kun pakastetaan lihaa. Jos pakastaminen kestää kauan, ruokaan muodostuvat jääkiteet rikkovat ruoan rakenteen, jolloin sitä voi olla vaikeampi valmistaa.

Näin kauan ruoka säilyy pakastimessa:

Runsaasti rasvaa sisältävät elintarvikkeet säilyvät huonommin, sillä rasva voi härskiintyä.
• Rasvainen kala ja liha = 6 kuukautta.
• Vähärasvainen liha ja kala = 12 kuukautta.
• Rasvaiset kakut ja pullat = 3 kuukautta.
• Leipä = 12 kuukautta.
• Marjat, hedelmät ja vihannekset = 12 kuukautta.

PAKKAA OIKEIN. Mitä paremmin pakastettavan ruoan pakkaat, sitä paremmin se säilyy. Uudelleensuljettavat pussit ovat hyvä ratkaisu. Kokeile myös vakuumipakkaamista, sillä näin pakastimeen mahtuu enemmän. Pusseihin kannattaa samalla merkitä sisältö ja päivämäärä, jotta tiedät, kauanko ne säilyvät.

VINKKI!

Kun teet pizzaa itse, tee taikinaa isompi annos, kauli pohja valmiiksi ja pakasta. Kätevää, kun pakastimesta voi ottaa valmiin pohjan!

Frysa In Pizzadeg

VÄLTÄ SULATUS. Nykyisissä jääkaapeissa on automaattinen sulatustoiminto. Pakastimet sen sijaan pitää yleensä edelleen sulattaa säännöllisesti. Jäätä muodostuu, kun kostea ilma kohtaa kylmän pinnan. Automaattinen sulatustoiminto kierrättää jäähdytettyä ilmaa jääkaapissa, eikä kaappia tarvitse sulattaa. Jotta jään muodostumiselta välttyisi, jääkaappia ja pakastinta ei kannata availla ja pitää auki turhaan. Näin lämmintä ilmaa ei pääse sisään, ja energiaa säästyy. Ruoat myös säilyvät pidempään, kun lämpötila ei pääse nousemaan liikaa. Kun pakastimen sulattamisen aika koittaa, hyödynnä tilaisuus ja käy sisältöä läpi ja käytä pois ne ruoat, jotka pian vanhenisivat.

TÄYTÄ PAKASTIN FIKSUSTI. Pakastin kannattaa täyttää järjestelmällisesti siten, että tietyissä laatikoissa tai koreissa on tiettyjä ruokia. Esimerkiksi leivät ja leivonnaiset yhdessä, marjat, hedelmät ja vihannekset toisessa, jäätelöt kolmannessa ja niin edelleen. Näin löydät tarvitsemasi helposti ja nopeasti. Pidä kerran viikossa pakasteruokapäivä, jotta pakastamasi ruoat tulevat syödyiksi.

PIENI ENERGIANKULUTUS = HYVÄ VALINTA YMPÄRISTÖN KANNALTA. Nykyään jääkaapeissa ja pakastimissa on parempi eristys kuin ennen. Siksi ne kuluttavat vähemmän energiaa. Eniten energiaa kuluu jäähdyttämiseen oven tai luukun avaamisen jälkeen. Useimpien kylmälaitteiden energialuokka on A+, ja luokkien A+ ja A++ välinen ero on alle 10 euroa vuodessa sähkölaskulla.

VINKKI!

Joissakin jääkaapeissa ja pakastimissa on erityisen energiatehokas Eco-Energy-asetus. Sen voi ottaa käyttöön esimerkiksi lomamatkojen ajaksi.

Semester