Perheen yhteiset kahvi- ja herkkuhetket ovat parasta, sanoo Nina Hermansen, joka pitää yhtä Ruotsin suosituimmista leivontablogeista. Pyysimme häntä paljastamaan parhaat leivontavinkkinsä ja kesäleivosten reseptinsä.
Hei Nina! Miksi pidät leipomisesta?
– Leipominen on minulle ikään kuin terapiaa: voin keskittyä vain yhteen asiaan. Lisäksi se on minulle keino kehittää itseäni, sillä toisiaan onnistuneen tuloksen saaminen vaatii monta yritystä. Leipominen on haastavaa, koska onnistumisen ja epäonnistumisen mahdollisuudet ovat aina yhtä suuret.
Mitä leivot mieluiten?
– Pidän nopeista leivonnaisista. Kokeilen uusia makuyhdistelmiä ja muokkaan suosikkireseptejäni luovasti. Monivaiheisia leivonnaisia en tee kovin usein.
Miksi päätit tehdä nämä leivokset syvässä uunipannussa?
– Uunipannuleivonnaiset ovat nouseva leivontatrendi juuri nyt. Siinä saa kerralla ison annoksen, joten herkkuja riittää isommallekin porukalle. Valmistus on helppoa ja nopeaa – paistoaika on vain 20 minuuttia.
Mitä on tärkeää ottaa huomioon leivottaessa?
– Uunin pitää olla hyvä. Minä arvostan uunia, joka on luotettava ja jota ei tarvitse vahtia. Sen on pidettävä lämpötila tasaisena ja paistettava tasaisesti. Se on erittäin tärkeää leivottaessa.
Nämä kesäiset leivokset valmistuvat helposti mutta näyttävät ylellisiltä. Pohjana on perinteinen sokerikakkutaikina, joka on maustettu sitruunalla. Kuorrutus on tavallista kuorrutetta, jonka olen pursottanut leivoksille. Koristelin leivokset marjoilla ja sitruunamelissalla, joka sopii hyvin yhteen sitruunaisen maun kanssa.
Ainekset:
250 g voita
3,5 dl sokeria
4 munaa
1 sitruuna (mehu ja kuori)
1,75 dl maitoa
5,5 dl vehnäjauhoja
3 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
Kuorrute:
2 dl kermaa
200 g tuorejuustoa
1 dl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria
puolen sitruunan raastettu kuori
1 dl vadelmia
Koristeluun:
Mansikoita
Sitruunamelissaa
Tomusokeria
Ohjeet:
1. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Vatkaa sokeri ja munat kuohkeaksi vaahdoksi.
2. Sekoita vehnäjauhot, leivinjauhe ja vaniljasokeri keskenään. Sihtaa seos munavaahtoon ja sekoita tasaiseksi.
3. Sulata voi ja raasta sitruunan kuori ja lisää taikinaan. Lisää myös sitruunamehu taikinaan. Sekoita, kunnes taikina on sitkeää.
4. Lisää maito ja sekoita.
5. Levitä leivinpaperi uunipannun pohjalle. Levitä taikina leivinpaperille. Paista uunin alaosassa noin 20–25 minuuttia tai kunnes kakkuun työnnettyyn puutikkuun ei tartu taikinaa.
6. Valmista kuorrute. Vatkaa kerma kovaksi vaahdoksi. Kääntele tuorejuusto sekaan varovasti. Lisää tomusokeri, vaniljasokeri, sitruunankuoriraaste ja vadelmat. Sekoita tasaiseksi.
7. Ota kakku uunista ja anna sen jäähtyä kokonaan. Leikkaa kakku ruuduiksi. Lisää kuorrute pursotuspussiin ja pursota jokaiselle leivospalalle. Koristele mansikanpaloilla ja sitruunamelissalla. Ripottele päälle tomusokeria.
1. Uskalla yhdistellä makuja. Sokerikakulle antaa nostetta pieni määrä suklaata tai sitruunaa.
2. Käy kaapit läpi ja ota tarvittavat ainekset esiin. Samalla huomaat, jos jotakin puuttuu.
3. Uskalla kokeilla rohkeasti! Reseptiä ei tarvitse noudattaa orjallisesti. Tee oma versiosi kakusta tai pullista.
Elvita CIS5623V -liesi on hyvä apuväline leivontaan ja ruoanlaittoon:
• Voit paistaa useilla tasoilla samanaikaisesti
tuloksesta tinkimättä.
• Uunipannu on 7 cm:n syvyinen, joten kakuista tulee paksuja.
• Uuni on itsepuhdistuva, ja vääntimet voi irrottaa ja pestä astianpesukoneessa.