Isä ja lapsi pesemässä pyykkiä.

Tiesitkö, että kun pyykinpesussa kiinnittää huomiota tiettyihin asioihin, siitä tulee ympäristöystävällisempää? Harkiten valittu tehokas ja vähän sähköä kuluttava pyykinpesukone on hyvä lähtökohta. Katso tästä muut fiksut vinkit ympäristöystävälliseen pyykinpesuun!

Pyykinpesu tapahtuu usein autopilotilla, ja monella on omat, ehkä vuosikymmeniä sitten opitut pesutottumukset. Silloin ei ehkä mietitty paljon energiankulutusta tai ympäristöasioita. Pyykinpesuun voi kuitenkin kehittää fiksumpia rutiineja. Katso vinkkimme ja tee palvelus ympäristölle!

Likapyykin lajittelu

Pyykkiä lajitellessasi huomaat, mitkä kaipaavat 60 asteen pesua. Pese vain likaisin pyykki 60 asteessa. Jos jäljelle jää vielä enemmän kuin yksi koneellinen pestäväksi 40 asteessa, voit pestä vähiten likaiset vaatteet energiansäästöohjelmalla.

Pese mahdollisimman täysiä koneellisia

Suunnittele pyykin pesu ja pese aina mahdollisimman täysiä koneellisia. Vajaiden koneellisten pesu tuhlaa energiaa. Onko mitenkään mahdollista välttää valkoisen silkkipuseron pesemistä yksinään? Löytyisikö pyykkikorin pohjalta pellavaliina tai muita valkoisia vaatteita, jotka voisi pestä samassa koneellisessa? Vaikka normaalisti pesetkin tietyt pyykit 60 asteessa, ne voi useimmiten pestä myös 30 asteessa.

Pese energiatehokkaasti

Onko pesukoneessasi energiansäästöohjelma? Hienoa! Käytä sitä aina mahdollisuuksien mukaan, niin peset ympäristöystävällisesti. Muista myös onnitella itseäsi aina hyvästä valinnasta. Pidä mielessä, että pikaohjelmat kuluttavat enemmän virtaa, sillä ne käyttävät enemmän lämmitettävää vettä. Panosta mieluummin pieneen vesimäärään ja pitkään pesuaikaan.

VINKKI!

Energiansäästöohjelmaa käyttämällä voi säästää 88 % energiakuluissa ja 70 % vettä. Suurimmat säästöt tulevat kuitenkin siitä, että peset mahdollisimman harvoin ja mahdollisimman täysiä koneellisia.

Tvatta Miljovanligt

Ympäristön ystävä panee kuivausrummun tauolle

Joskus on kiire ja vaatteet pitää saada kuiviksi nopeasti. Jos kiirettä ei kuitenkaan ole, kannattaa antaa kuivausrummulle lepotauko. Ripusta pyykit kuivaustelineeseen tai narulle, niin säästät paljon energiaa. Ulkona kuivatettujen lakanoiden raikas tuoksu on ihana!

Uskalla kapinoida

Uuden puseron pesuohjeessa lukee 60 astetta, mutta pesuohjeita ei tarvitse noudattaa orjallisesti. Pesuohje on suuntaa antava, ja pusero puhdistuu mainiosti myös 40 asteessa. Kun pudotat pesulämpötilan 60 asteesta 40 asteeseen, energiankulutus lähes puolittuu. Voimakkaasti likaiset vaatteet, kuten treeni- ja alusvaatteet kannattaa sen sijaan pestä 60 asteessa. Täytä koneeseen samalla myös pyyhkeitä tai vuodevaatteita.

Annostele pesuainetta maltillisesti

Monet annostelevat pesuainetta liikaa siinä uskossa, että pyykistä tulee puhtaampaa. Se ei pidä paikkaansa! Tarkista ensin, onko alueesi vesi pehmeää vai kovaa. Tiedon löydät paikallisen vesilaitoksen verkkosivuilta. Suomessa talousvesi on tavallisesti pehmeää. Silloin pienempi määrä pesuainetta riittää. Useimmissa pesuainepakkauksissa on annostelutaulukko. Noin 0,5 desilitra on tavallisesti riittävä määrä pesuainetta, olipa kyse nestemäisestä tai jauhemaisesta.  Jos annostelet liikaa pesuainetta, sitä voi jäädä vaatteisiin. Se voi aiheuttaa joillekin allergisia reaktioita, erityisesti jos pesuaine on hajustettua. Less is more!

VINKKI!

Pese silloin tällöin 90-asteinen ohjelma. Useimmat ihmiset annostelevat pesuainetta liikaa, sillä he luulevat, että pesuaine tappaa bakteereja. Näin ei ole, vaan bakteereista tekee selvää kuuma vesi. Pehmeän veden alueilla pesuainetta tarvitaan vain 1–2 teelusikallista pyykin määrästä riippuen. Jos pesuainetta annostellaan liikaa, pesukone voi alkaa haista pahalta ja pahimmassa tapauksessa siihen voi kertyä likaa.

Tvatta

Kokeile ympäristöystävällistä pesuainetta

Moni unohtaa, että pesukoneen käyttämä vesi valuu viemäriin. Sieltä se päätyy vedenpuhdistamoille puhdistettavaksi. Jos haluat pestä ympäristöystävällisesti, valitse ympäristömerkitty pesuaine. Näin vähennät ympäristölle haitallisten aineiden päätymistä vesistöihin.

Pese ympäristöystävällisesti – käytä etikkaa huuhteluaineen sijasta

Kun vaihdat ympäristöystävälliseen pesuaineeseen, kannattaa tehdä sama huuhteluaineelle. Huuhteluaineet eivät tavallisesti ole ympäristölle hyväksi. On kuitenkin helppo ja vähemmän ympäristöä kuormittava tapa saada pyykistä pehmeää: Käytä huuhteluaineena väkiviinaetikkaa. Annostele pyykin määrästä riippuen 0,5–1 dl etikkaa pesukoneen huuhteluainelokeroon.

Lakkaa pesemästä ja ala tuulettaa

Oletko koskaan käyttänyt housuja yhden päivän etkä ole viitsinyt laittaa niitä takaisin kaappiin? Tunnusta pois – olet heittänyt ne pyykkikoriin ja pessyt, vaikka ne eivät ole olleet likaiset. Fiksumpaa on ripustaa housut tuulettumaan. Se kannattaa tehdä ulkona, jos siihen on mahdollisuus. Vaatteiden tuulettaminen säästää ympäristöä ja pidentää vaatteiden käyttöikää. Liiallinen konepesu nimittäin kuluttaa vaatteita.

Onko pesukoneesi vanha?

Vanhalla koneella on vaikeaa pestä ympäristöystävällisesti. Monet vanhat koneet ovat ympäristön kannalta kauhistus – samoin kuin vanhat autot ja muut elektroniikkalaitteet. Uudet pesukoneet tarjoavat ympäristöystävällisempiä vaihtoehtoja. Monissa on energiansäästöohjelmia tai vähän vettä kuluttavia ohjelmia.