Lapset nauttivat lätäköissä leikkimisestä, ja silloin on hyvä, jos kotona on kuivauskaappi.

Oletko harkinnut kuivauskaapin hankkimista kodinhoitohuoneeseen tai kuraeteiseen? Kuivauskaappi on kätevä apuväline pyykin ja märkien päällysvaatteiden nopeaan kuivaamiseen. Katso tästä, mitä kannattaa ottaa huomioon kuivauskaappia hankittaessa. 

Milloin kuivauskaappi on hyvä valinta?

Kuivauskaappi on hyvä lisä kodinhoitohuoneeseen tai kuraeteiseen, sillä märät vaatteet ja kengät voi nostaa sinne kuivumaan saman tien. Kuivauskaapissa voi nimittäin kuivata likaisia vaatteita pesemättä niitä. Se on oiva apuväline paljon ulkoilevalle perheelle erityisesti talvisin, kun päällysvaatteita todella tarvitaan. Päällysvaatteiden jatkuva peseminen vie aikaa ja kuormittaa ympäristöä. Se myös kuluttaa vaatteita. Ja kukapa ei haluaisi pukea käteensä lämpimiä ja kuivia käsineitä ennen lumiukkojen tekemistä tai koiran ulkoilutusta sateisena aamuna?

Kuivauskaapin voi sijoittaa myös kylpyhuoneeseen, jolloin pyykit on kätevää nostaa kuivumaan suoraan pesukoneesta. Kuivauskaappi kuivaa vaatteet hellävaraisesti, ja siinä voi kuivata sellaisiakin vaatteita, jotka eivät kestä rumpukuivausta. Pyykkiä ei enää tarvitse ripustaa narulle tai telineisiin kuivumaan. Levittele vaatteet kuivauskaappiin ja anna sen hoitaa kuivaus!

Kuivauskaapin hyödyt

  • Päällysvaatteet ja kengät saa kuivaksi nopeasti pesemättä niitä. Se säästää aikaa ja rahaa.
  • Kuivauskaapissa vaatteet eivät kulu yhtä paljon kuin kuivausrummussa, joten vaatteet kestävät käytössä pidempään.
  • Ilman koneellista kuivausta kuivatettavat vaatteet kuivuvat kätevästi kuivauskaapissa, etkä tarvitse erillistä kuivaustelinettä.
  • Kaikki kuivauskaapit eivät ole ympäristön kannalta huono valinta, kuten ne ennen olivat. Lämpöpumpulla varustettu kuivauskaappi on energiaa säästävämpi vaihtoehto kuin poistoilmatoiminnolla varustettu.

Kondensoiva kuivauskaappi, lämpöpumpulla varustettu kuivauskaappi vai poistoilmatoiminnolla varustettu kuivauskaappi?

Miten kuivauskaappi toimii? Ennen kuivauskaapit toimivat siten, että ne täyttyivät lämpimästä ilmasta, joka kuivasi vaatteet. Tämä ilma pumpattiin ulos asunnosta poistoilmakanavan kautta. Tätä kutsutaan poistoilmatoiminnoksi. Tällaiset kuivausrummut eivät hyödynnä lämmintä ilmaa, kuten energiatehokkaat kuivausrummut. Nykyään on enemmän valinnanvaraa, ja monissa kuivauskaapeissa on lämminilmapumppu, joka kierrättää kaapin lämmintä ilmaa. Se on hyväksi sekä ympäristölle että kukkarolle!

Tässä on tavallisimpia kuivauskaappityyppejä:

Kondensoiva kuivauskaappi

Ilma kiertää kondensoivassa kuivauskaapissa, ja vaatteista valuva vesi kertyy kaapin pohjalla olevaan säiliöön. Säiliö on helppo tyhjentää käsin, tai sen voi liittää viemäriin. Silloin kaappi kannattaa sijoittaa lähelle viemäriä.

Lämpöpumpulla varustettu kuivauskaappi

Monissa kondensoivissa kuivauskaapeissa on myös lämpöpumppu, joka kierrättää ilmaa kaapissa. Lämpöpumpputekniikkaa käyttävän kaapin energiankulutus on puolet pienempi kuin tavallisen kuivauskaapin. Lämpöpumpulla varustettu kuivauskaappi on sijoitettavissa vapaammin, sillä sitä ei tarvitse kytkeä poistoilmakanavaan.

Poistoilmatoiminnolla varustettu kuivauskaappi

Tämä on perinteinen kuivauskaappityyppi, joka liitetään rakennuksen ulkoseinässä olevaan poistoilmakanavaan. Tämä kaappityyppi on siis sijoitettava siten, että tällainen liitäntä on mahdollinen. Jos seinässä on jo valmiina poistoilmakanava, kaappi on helppo liittää siihen.

Anturilla varustettu kuivauskaappi

Joissakin kuivauskaappimalleissa on anturi, joka tunnistaa, milloin vaatteet ovat kuivat. Kaappi kytkeytyy pois päältä, eikä sähköä kulu turhaan.

Millainen kuivauskaapin energiankulutus on?

Energiankulutus riippuu kuivauskaapin tyypistä ja kuivauslämpötilasta. Normaaliohjelma lämpöpumpulla varustetulla Elvitan kuivauskaapilla kestää noin 90 minuuttia ja kuluttaa 0,3 kWh yhtä pyykkikiloa kohden. Täyden pesukoneellisen kuivattaminen maksaa siis noin 0,10 euroa. Tavallinen anturilla varustettu kuivauskaappi kuluttaa noin kaksinkertaisen määrän sähköä.

Kuivauskaappiin mahtuu tavallisesti noin 4 kg pyykkiä.

Kuivauskaappi vai kuivausrumpu?

Kun olet uusimassa pyykkihuoltoon käytettäviä laitteita, kannattaa käydä läpi omat tarpeet: kuinka usein pyykkiä pestään, kuinka nopeasti pestyt vaatteet pitää saada lapsille käyttöön ja onko kotona arkoja tekstiilejä, jotka eivät kestä rumpukuivausta? Myös vaatteiden kestävyyttä kannattaa miettiä, sillä kuivausrummussa kuivattaminen irrottaa vaatteista kuituja. (Nukkasihtiin jäävä nukka.) Kuivauskaapissa tätä ongelmaa ei ole, mutta kuivausrummussa pyykistä tulee pehmeämpää.

Kuivauskaappi voi olla hyvä ratkaisu isolle perheelle, jolla eteinen täyttyy sadepäivinä märistä vaatteista ja kengistä. Kuivauskaapissa saa nopeasti kuivattua takit, housut, käsineet ja kengät pesemättä niitä ensin. Vaatteet kestävät käytössä pidempään, eikä nurkissa loju kuraisia vaatteita!

Lopuksi: viisi asiaa, jotka on hyvä pitää mielessä kuivauskaappia hankittaessa:

Ajastin. Monissa malleissa on ajastin tai valmiita ohjelmia kuivausajan valintaan. (Kuivauskaappia voi käyttää myös käynnistämättä sitä: vaatteet voi ripustaa kaappiin kuivumaan yön ajaksi. Muista vain jättää ovi auki.)

Turvallisuus. Useimmat kuivauskaapit pitää turvallisuus- ja tehokkuussyistä kiinnittää seinään. Kuivauskaappien yläosa on usein painavampi, joten niihin liittyy kaatumisriski ja lasten turvallisuuden vuoksi ne on kiinnitettävä seinään. Jos kaappi ei ole suorassa, ovi ei välttämättä sulkeudu kunnolla, jolloin ilmaa pääsee karkuun ja kuivausaika pitenee.

Energialuokka. Kuivauskaapeille ei ole määritetty energialuokitusta eikä energiamerkkejä, kuten monille muille kodinkoneille. Tarkista valmistajan tiedot, jos olet kiinnostunut laitteen energiankulutuksesta.

Lämpöasetukset. Vaatteita voi kuivattaa eri lämpöasetuksilla. Aroille tekstiileille on alhainen lämpö, pyyhkeille ja päällysvaatteille taas sopii suuri lämpö. Mitä alhaisempi lämpötila, sitä pidempi kuivausaika. Normaali kuivauslämpötila on 55–70 astetta.

Ripustuspituus. Joidenkin kuivauskaappien teknisissä tiedoissa ilmoitetaan ripustuspituus, jolla tarkoitetaan kaapissa olevien ripustimien yhteispituutta. Ison kuivauskaapin ripustuspituus on noin 16 metriä. Vaatteet on tärkeää ripustaa kaappiin tehokkaasti. Oven sisäpuolella olevat koukut sopivat esimerkiksi käsineille ja ripustimet isommille vaatteille, kuten housuille ja takeille.