Kestävät ja fiksut astianpesukonevinkit

Oletko juuri hankkinut astianpesukoneen ja haluat tietää, mihin kaikkeen se pystyy? Tai onko sinulla ollut sama kone jo pitkään, mutta et ole kokeillut kaikkia sen toimintoja? Kerromme astianpesukoneisiin liittyvät huomioon otettavat asiat ja kokeilemisen arvoiset toiminnot. Lisäksi saat tarkistuslistan astianpesukoneen puhdistukseen.

Jos haluat parhaan hyödyn astianpesukoneesta mutta et halua tuhlata vettä ja energiaa, kannattaa kiinnittää huomiota näihin asioihin.

Tiskaa ympäristöystävällisemmin

Eco-ohjelma kestää kauemmin mutta käyttää vähemmän vettä kuin tavallinen ohjelma.

Hellävarainen ohjelma samppanjalaseille

Kristallimaljakot ja viinilasit voi mainiosti pestä astianpesukoneessa! Käytä vain hellävaraista ohjelmaa, niin kone pesee ne lempeämmin. Pitkät ja huterat samppanjalasit kaatuvat koneessa helposti, joten ne kannattaa työntää ylösalaisin aterinkorin lokeroihin.

Käytä ajastustoimintoa

Astianpesukoneen ajastustoiminto mahdollistaa tiskaamisen silloin kun haluat. Täytä kone illalla ja ajasta se käynnistymään vaikkapa aamulla. Kätevää, kun et halua koneen pesevän nukkumaanmenon jälkeen. Yhtä lailla voit täyttää koneen aamupalan jälkeen ja ajastaa pesun niin, että se valmistuu juuri lasten tullessa koulusta kotiin.

Älä huuhtele astioita

Säästä vesi muuhun ja kaavi tähteet lautasilta pois. Jos ne eivät lähde riittävän puhtaaksi, pyyhi talouspaperilla. Näin ruoantähteet eivät pinty astianpesukoneeseen (mikä voi lyhentää koneen käyttöikää). Tähteet ja paperit voit heittää biojätteeseen. Kun et huuhtele astioita ennen koneeseen laittamista, voit säästää jopa 25 litraa lämmintä vettä.

Pese täysiä koneellisia

Ympäristön kannalta parasta on pestä vain täysiä koneellisia. Varo kuitenkin täyttämästä konetta liikaa, sillä silloin astiat eivät puhdistu kunnolla.

Pese alhaisella lämmöllä

Säästä energiaa valitsemalla alhainen pesulämpötila. Astiat ovat harvoin niin likaisia, että tarvitaan kuuminta ohjelmaa. Normaalisti likaiselle tiskille riittää hyvin 55 astetta. Jos peset usein alhaisessa lämpötilassa tai eco-ohjelmalla, kannattaa toisinaan pestä myös kuumalla ohjelmalla. Se tappaa viileämmässä lämpötilassa mahdollisesti elävät bakteerit.

Jätä luukku auki

Kun jätät astianpesukoneen luukun raolleen ohjelman päätyttyä, astiat kuivuvat paremmin eikä koneeseen pääse kertymään bakteereita tai hometta.

Älä pese näitä astianpesukoneessa

 • Keittiöveitset. Veitset pysyvät terävinä pidempään, kun peset ne käsin.
 • Puiset keittiövälineet. Puiset leikkuulaudat, voiveitset ja kauhat voivat kuivua ja halkeilla, jos niitä pesee astianpesukoneessa.
 • Valurauta. Valurautaisissa paistinpannuissa ja padoissa on hyvä olla rasvakerros. Jos ne pestään astianpesukoneessa, rasvakerros tuhoutuu.
 • Tarttumattomat keittoastiat. Tarttumattomien pannujen, kattiloiden ja vuokien pinnoite voi vahingoittua, jos ne pestään astianpesukoneessa.
 • Purkit ja pullot, joissa on etiketti. Paperiset etiketit voivat liueta astianpesukoneessa ja tukkia pumpun tai suihkuvarren.
 • Kupariastiat. Kuparisten kannujen, pannujen ja patojen väri voi muuttua.
 • Valkosipulipuristin. Puhdistuu yleensä vain käsin pesemällä.

Astianpesukoneen puhdistaminen

Astianpesukone puhdistaa astiasi mutta ei puhdistu itse itsestään. Kun astianpesukonetta käytetään säännöllisesti, siihen kertyy kalkkia ja likaa. Siksi astianpesukone onkin hyvä puhdistaa suunnilleen kerran kuussa.

Tarkistuslistamme avulla pidennät arjen sankarisi käyttöikää:

 • Sihti. Tarkista, ettei sihdissä ole ruoantähteitä. Se on hyvä tehdä muutaman kerran viikossa. Puhdista sihti tiskiharjalla.
 • Suihkuvarret. Astianpesukoneen suihkuvarsien reiät tukkiutuvat toisinaan. Jos ne näyttävät tukkiutuneilta, irrota ne varovasti ja puhdista harjalla tai sienellä.
 • Irto-osat. Aterinkoriin ja sihteihin voi jäädä ruoantähteitä. Ota nämä osat koneesta ja pese käsin.
 • Sisäpinnat. Pyyhi koneen pinnat ja pesuainelokero liinalla tai sienellä.
 • Kumilistat. Muista pyyhkiä myös nämä.
 • Rungon saumakohdat. Näihin jää usein likaa, kuten kahviroiskeita tai leivänmuruja. Pyyhi liinalla tai sienellä.