Juodako mehua vai eikö juoda – siinä pulma. Lasillinen appelsiinitäysmehua virkistää, mutta eikö se sisällä liikaa lisättyä sokeria? Murramme neljä yleisintä mehumyyttiä lopullisesti.
Täysmehut eivät saa sisältää lisättyä sokeria. EU on kieltänyt sokerin lisäämisen täysmehuihin. Suomessa täysmehuksi saa kutsua vain mehua, joka on valmistettu hedelmistä tai kasviksista mekaanisilla menetelmillä (esimerkiksi puristamalla tai linkoamalla) ja johon ei ole lisätty vettä eikä muita valmistusaineita, kuten sokeria. Tiivisteestä valmistettu hedelmä- tai kasvistäysmehu on valmistettu hedelmä- tai kasvistäysmehutiivisteestä palauttamalla sama määrä vettä kuin tiivistettäessä on poistettu. Monilla menevät sekaisin lisätty sokeri ja hedelmien ja kasvisten luontaisesti sisältämä sokeri.
Täysmehun glykemiaindeksi on pieni, eli se sisältää hitaasti imeytyviä hiilihydraatteja. Hapot itse asiassa pienentävät glykemiaindeksiä koko aterian ajan. Appelsiinitäysmehun glykemiaindeksi on noin 50, hieman suurempi kuin appelsiinin. Appelsiinitäysmehussa on 9 % sokereita, joista 27 % on rypälesokeria, 29 % hedelmäsokeria ja 44 % sakkaroosia. Tiesitkö, että kaikista sokereista pienin glykemiaindeksi on hedelmäsokerilla? Täysmehua ei silti voi juoda määrättömästi. Pienen lasillisen voit hyvillä mielin nauttia joka päivä.
Tutkimukset osoittavat, että täysmehuja juovat ihmiset syövät yleisesti ottaen terveellisemmin kuin ihmiset, jotka eivät juo täysmehuja. Julkaisussa Proceedings of the Nutrition Society julkaistussa brittitutkimuksessa kävi ilmi, että:
”Täysmehuja juovat ihmiset syövät enemmän hedelmiä ja vihanneksia kuin ne, jotka eivät juo täysmehuja ja pääsivät todennäköisemmin viiden hedelmän tai vihanneksen päivätavoitteeseen.”
Täysmehujen juominen ei siis ole merkki huonoista ruokailutottumuksista, pikemminkin päin vastoin. Pieni lasillinen appelsiinitäysmehua voi olla alkusysäys kohti terveellisempää ruokavaliota.
Monet lapset eivät syö riittävästi hedelmiä ja vihanneksia päivittäin. Jos täysmehukin jätetään heidän ruokavaliostaan pois, jäävät myös tärkeät vitamiinit ja kivennäisaineet saamatta. Tutkimusten mukaan täysmehuja juovat lapset syövät myös enemmän hedelmiä ja vihanneksia. He ovat tottuneet hedelmien ja vihannesten makuun, mikä voi johtaa terveellisiin ruokailutottumuksiin myöhemmin elämässä.
Nyt kun nämä neljä mehumyyttiä on murrettu, voit hyvällä omallatunnolla nauttia lasillisen tuorepuristettua mehua. Valitse lempihedelmiäsi ja opettele syömään enemmän hedelmiä ja vihanneksia päivittäin lasten kanssa. Tee täysmehua itse! Purista mehua sitrushedelmistä ja nauti pieni lasillinen aamuisin. Kuka tietää, mitä muita hyviä tapoja siitä seuraa.